ßßß Cookit - przepis na 16. Produkt nr 5 - Serek kremowy " Delikate premium" czerwona cebulka

16. Produkt nr 5 - Serek kremowy " Delikate premium" czerwona cebulka

nazwa

Wykonanie

16. Produkt nr 5 - Serek kremowy " Delikate premium" czerwona cebulka
16. Produkt nr 5 - Serek kremowy " Delikate premium " czerwona cebulka
Serek kremowy " Delikate premium" czerwona cebulka
Serki do smarowania na bazie twarogu, to jeden z moich ulubionych pomysłów na kanapki, gdy nie mam czasu na robienie domowego twarożku z dodatkami. Często takie serki kupuję, zmieniam smaki i producentów, w poszukiwaniu swoich ulubuionych. Jedne z tych, które już stały się moim faworytem to serki " Delikate" z Biedronki. Posmakowaly mi i regularnie je kupuję, toteż, gdy zobaczyłam limitowaną edycję " Delikate premium" od razu stwierdziłam, że muszę ich sprobować. Oto efekty mojej degustacji:
Dziś testujemy Serek kremowy " Delikate premium" czerwona cebula:
NAZWA PRODUKTU: Serek kremowy " Delikate premium" czerwona cebulka
NAZWA PRODUCENTA: Lactalis Polska Sp. z o.o.
BRANŻA: spożywcza
POJEMNOŚCI: 200g
CENA: 3,39zł/ 200g ( opak.)
GDZIE KUPIŁAM: sklep sieci BIEDRONKA
STRONA PRODUCENTA:
Moja ocena:
Testowany dziś serek dojrzałam bez trudu. W wąskim niestety asortymencie, serków twarogowych do smarowania w Biedronce, nowe smaki rzucały się w oczy już z daleka. Podchodząc bliżej półki, dojrzałam 3 nowe smaki : oliwka - pomidor, serek typu środziemnomorskiego i czerwona cebulka. Wszystkie 3 okazały się być edycją " premium", firmy " Delikate", której klasyczne serki bardzo lubię, wszystkie też są dla mnie nowością, więc wszystkie zdecydowalam się wyprobować. Na pierwszą próbę wybrałam i zakupiłam smak cebulowy.
Patrząc na opakowanie serek zachęca do spróbowania. Szata graficzna jest wyrazista, ale jednocześnie nie rażąca kolorami, opakowanie poręczne i z plastikowym zamknięciem, zapobiegajacym urazom mechanicznym wieczka ( np. kiedy bierzemy serek do torebki/plecaka w podróż) i dostępowi powietrza, przez co serek nie psuje się tak szybko po otwarciu. Również ksztalt opakowania jest według mnie ergonomiczny i pozwala na eleganckie podanie serka, bez koniecznosci przekładania go z opakowania.
Nadszedł moment degustacji:
Na początku, przed otwarciem sprawdziłam skład: jest mleko i śmietanka, czyli to co w twarożku być powinno, jest też cebulka, (choć szkoda, że tylko 7,5%). Nie ma za to sztucznych barwników i dodatków. To wszystko są dla mnie plusy, ale znlazły się i minusy. Jest to syrop glukozowo- fruktozowy we wsadzie cebulowym i odtłuszczone mleko w proszku. Wedlug mnie te 2 składniki są zupełnie zbędne w serku.
Wartość kaloryczna serka i udział tłuszczu są dość wysokie, jak na serek twarogowy, co uznałam za minus, ponieważ po takich serkach wiele osób oczekuje tak niskiej wartości kalorycznej, jak w twarogu i o wiele mniejszej zwartości tłuszczu niż w serkach topionych.
Po przeanalizowaniu składu i wartości odżywczej, zdjęłam plastikowe zamknięcie, a samo wieczko serka otwarłam bez trudu i bez chlapnięcia na caly blat serwatką- co dla mnie jest dużą zaletą.
Zobaczyłam serek- biały z ciemniejszymi śladami, które uznałam za cebulkę. Ogólnie wygląd serka do chleba, trudno powiedzieć że jakiś super apetyczny, ot po prostu kremowy serek koloru białego z ciemniejszymi śladami.
Poczułam zapach - przyjemny, świeży, przede wszystkim cebulowy, ale czuć też lekką kwaskowatość typową dla serów twarogowych. Zapach skojarzył mi się z domowym twarożkiem z cebulką, co oczywiście przypadło mi do gustu.
Zaczęłam smarować pieczywo- konsystencja okazała się w sam raz , żeby dobrze się rozsmarować, była faktycznie kremowa, tak jak podaje na opakowaniu producent. Wyciagając serek nożem z opakowania, podpłynęło mi trochę serwatki, ale to normalne. Ogólnie plus za smarowność.
W końcu przyszedł czas na smakowanie - sama konsystecja okazała się przyjemna dla podniebienia, kremowa, ale czuć kawałeczki cebuli, smak zdefiniowałam jako smak dość mocno posolonej cebuli. Dwie główne nuty smakowe to cebula i sól. Cebulę czuć wyraźnie, ale co mnie zaskoczylo, pomimo mocno cebulowego smaku, po zjedzeniu nie czułam przykrego posmaku cebuli w ustach, a to dla mnie duży plus. Niestety, jak na mój gust serek jest za bardzo słony, sól przebija się przez naturalny smak twarogu i to jest minus wedlug mnie.
Biorąc pod uwagę wszystkie wrażenia jakie wywołuje serek, jego smakowitośc oceniam na : dobry. Wygląd ma niezbyt atrakcyjny i jest trochę przesolony, ale jedząc go z pieczywem, ta słoność już się gubi,a wygląd można poprawić przez dodatki.
Podsumowując ocenę, za plusy mogę uznać opakowanie i wszystko co się z nim wiąże, w miarę naturalny skład serka, dobrą smarowność, przyjemny zapach, kremową konsystencję i mocno cebulowy, ale nie pozostający w ustach smak. Na minus z kolei jest moim zdaniem cena , która jest wyższa, niż cena klasycznych smaków serków Delikate, mała dostępność( tylko sieć Biedronka), wysoka, jak na twaróg wartość kaloryczna i udział tłuszczu, syrop glukozowo - fruktozowy i mleko w proszku w składzie, zbyt mała zawartość samej cebulki i duża wyczuwalność soli w smaku.
Czy kupię go następny raz? Myślę, że tak. Uwielbiam kremowe serki do chleba i cebulę, więc pomimo dużej słoności, połączenie twarogu z czerwoną cebulką zachęca mnie do kolejnego zakupu, a jeśli jeszcze pomyślę, że serek nie wywołuje posmaku i odbijana cebulą, mogę go szczelnie zamknąć i przechować, wiem, że stanie się jednym z tych często kupowanych serków.
OCENA: 8/10
Źródło:http://milly4884-kuchnia-i-reszta-swiata.blogspot.com/2013/11/16-produkt-nr-5-serek-kremowy-delikate.html