Wykonanie
16. Produkt nr 5 -
Serek kremowy " Delikate premium"
czerwona cebulka16. Produkt nr 5 -
Serek kremowy " Delikate premium "
czerwona cebulkaSerek kremowy " Delikate premium"
czerwona cebulkaSerki do smarowania na bazie
twarogu, to jeden z moich ulubionych pomysłów na kanapki, gdy nie mam czasu na robienie domowego
twarożku z dodatkami. Często takie
serki kupuję, zmieniam smaki i producentów, w poszukiwaniu swoich ulubuionych. Jedne z tych, które już stały się moim faworytem to
serki " Delikate" z Biedronki. Posmakowaly mi i regularnie je kupuję, toteż, gdy zobaczyłam limitowaną edycję " Delikate premium" od razu stwierdziłam, że muszę ich sprobować. Oto efekty mojej degustacji:Dziś testujemy
Serek kremowy " Delikate premium"
czerwona cebula:
NAZWA PRODUKTU:
Serek kremowy " Delikate premium"
czerwona cebulkaNAZWA PRODUCENTA: Lactalis Polska Sp. z o.o.BRANŻA: spożywczaPOJEMNOŚCI: 200gCENA: 3,39zł/ 200g ( opak.)GDZIE KUPIŁAM: sklep
sieci BIEDRONKASTRONA PRODUCENTA:Moja ocena:Testowany dziś
serek dojrzałam bez trudu. W wąskim niestety asortymencie,
serków twarogowych do smarowania w Biedronce, nowe smaki rzucały się w oczy już z daleka. Podchodząc bliżej półki, dojrzałam 3 nowe smaki :
oliwka -
pomidor,
serek typu środziemnomorskiego i
czerwona cebulka. Wszystkie 3 okazały się być edycją " premium", firmy " Delikate", której klasyczne
serki bardzo lubię, wszystkie też są dla mnie nowością, więc wszystkie zdecydowalam się wyprobować. Na pierwszą próbę wybrałam i zakupiłam smak
cebulowy.Patrząc na opakowanie
serek zachęca do spróbowania. Szata graficzna jest wyrazista, ale jednocześnie nie rażąca kolorami, opakowanie poręczne i z plastikowym zamknięciem, zapobiegajacym urazom mechanicznym wieczka ( np. kiedy bierzemy
serek do torebki/plecaka w podróż) i dostępowi powietrza, przez co
serek nie psuje się tak szybko po otwarciu. Również ksztalt opakowania jest według mnie ergonomiczny i pozwala na eleganckie podanie
serka, bez koniecznosci przekładania go z opakowania.Nadszedł moment degustacji:Na początku, przed otwarciem sprawdziłam skład: jest
mleko i
śmietanka, czyli to co w
twarożku być powinno, jest też
cebulka, (choć szkoda, że tylko 7,5%). Nie ma za to sztucznych barwników i dodatków. To wszystko są dla mnie plusy, ale znlazły się i minusy. Jest to
syrop glukozowo- fruktozowy we wsadzie
cebulowym i
odtłuszczone mleko w proszku. Wedlug mnie te 2 składniki są zupełnie zbędne w
serku.Wartość kaloryczna
serka i udział tłuszczu są dość wysokie, jak na
serek twarogowy, co uznałam za minus, ponieważ po takich serkach wiele osób oczekuje tak niskiej wartości kalorycznej, jak w
twarogu i o wiele mniejszej zwartości tłuszczu niż w serkach topionych.Po przeanalizowaniu składu i wartości odżywczej, zdjęłam plastikowe zamknięcie, a samo wieczko
serka otwarłam bez trudu i bez chlapnięcia na caly blat
serwatką- co dla mnie jest dużą zaletą.Zobaczyłam
serek- biały z ciemniejszymi śladami, które uznałam za
cebulkę. Ogólnie wygląd
serka do
chleba, trudno powiedzieć że jakiś super apetyczny, ot po prostu kremowy
serek koloru białego z ciemniejszymi śladami.Poczułam zapach - przyjemny, świeży, przede wszystkim
cebulowy, ale czuć też lekką kwaskowatość typową dla
serów twarogowych. Zapach skojarzył mi się z domowym
twarożkiem z
cebulką, co oczywiście przypadło mi do gustu.Zaczęłam smarować
pieczywo- konsystencja okazała się w sam raz , żeby dobrze się rozsmarować, była faktycznie kremowa, tak jak podaje na opakowaniu producent. Wyciagając
serek nożem z opakowania, podpłynęło mi trochę
serwatki, ale to normalne. Ogólnie plus za smarowność.W końcu przyszedł czas na smakowanie - sama konsystecja okazała się przyjemna dla podniebienia, kremowa, ale czuć kawałeczki
cebuli, smak zdefiniowałam jako smak dość mocno posolonej
cebuli. Dwie główne nuty smakowe to
cebula i
sól.
Cebulę czuć wyraźnie, ale co mnie zaskoczylo, pomimo mocno
cebulowego smaku, po zjedzeniu nie czułam przykrego posmaku
cebuli w ustach, a to dla mnie duży plus. Niestety, jak na mój gust
serek jest za bardzo słony,
sól przebija się przez naturalny smak
twarogu i to jest minus wedlug mnie.Biorąc pod uwagę wszystkie wrażenia jakie wywołuje
serek, jego smakowitośc oceniam na : dobry. Wygląd ma niezbyt atrakcyjny i jest trochę przesolony, ale jedząc go z
pieczywem, ta słoność już się gubi,a wygląd można poprawić przez dodatki.Podsumowując ocenę, za plusy
mogę uznać opakowanie i wszystko co się z nim wiąże, w miarę naturalny skład
serka, dobrą smarowność, przyjemny zapach, kremową konsystencję i mocno
cebulowy, ale nie pozostający w ustach smak. Na minus z kolei jest moim zdaniem cena , która jest wyższa, niż cena klasycznych smaków
serków Delikate, mała dostępność( tylko
sieć Biedronka), wysoka, jak na
twaróg wartość kaloryczna i udział tłuszczu,
syrop glukozowo - fruktozowy i
mleko w proszku w składzie, zbyt mała zawartość samej
cebulki i duża wyczuwalność
soli w smaku.Czy kupię go następny raz? Myślę, że tak. Uwielbiam kremowe
serki do
chleba i
cebulę, więc pomimo dużej słoności, połączenie
twarogu z
czerwoną cebulką zachęca mnie do kolejnego zakupu, a jeśli jeszcze pomyślę, że
serek nie wywołuje posmaku i odbijana
cebulą,
mogę go szczelnie zamknąć i przechować, wiem, że stanie się jednym z tych często kupowanych
serków.OCENA: 8/10