ßßß Cookit - przepis na RYŻ Z BRUKSELKĄ I MARCHEWKĄ

RYŻ Z BRUKSELKĄ I MARCHEWKĄ

nazwa

Wykonanie

Nie wiem, jak to jest u Was, ale dla mnie brukselka to zmora z czasów dzieciństwa. Tak przynajmniej było do niedawna. Bowiem ostatnio pokochałam to zielone, okrągłe warzywo. Za smak, za szybkość i prostotę przygotowania, za cenne składniki odżywcze, które w sobie skrywa. W połączeniu z ryżem i marchewką, doprawiona curry i cynamonem, tworzy wyjątkowe doznania smakowe. Nie bójcie się brukselki, moi drodzy!
Przepis (jedna porcja):
80g Ryżu Białego Britta
600ml wody
1 duża marchewka
garść brukselki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu białego
szczypta cynamonu
1/4 łyżeczki curry
Połowę wody wlać do rondelka, posolić, zagotować. Do gotującej się wody wsypać ryż. Gotować przez około 18min, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Pozostałą część wody wlać do drugiego rondelka, zagotować. Brukselki przekroić na pół, marchewkę w plasterki. Warzywa wrzucić do gotującej się wody i gotować przez 6min - warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Gotowy ryż odcedzić, przelać zimną wodą. Gotowe warzywa również odcedzić, doprawić solą, pieprzem, cynamonem oraz curry. Podawać z ryżem.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2015/02/ryz-z-brukselka-i-marchewka.html