Wykonanie
Nie wiem, jak to jest u Was, ale dla mnie
brukselka to zmora z czasów dzieciństwa. Tak przynajmniej było do niedawna. Bowiem ostatnio pokochałam to zielone, okrągłe warzywo. Za smak, za szybkość i prostotę przygotowania, za cenne składniki odżywcze, które w sobie skrywa. W połączeniu z
ryżem i
marchewką, doprawiona
curry i
cynamonem, tworzy wyjątkowe doznania smakowe. Nie bójcie się
brukselki, moi
drodzy!



Przepis (jedna porcja):80g
Ryżu Białego Britta600ml
wody1 duża
marchewkagarść
brukselki1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzu białegoszczypta
cynamonu1/4 łyżeczki
curryPołowę
wody wlać do rondelka, posolić, zagotować. Do gotującej się
wody wsypać
ryż. Gotować przez około 18min, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Pozostałą część
wody wlać do drugiego rondelka, zagotować.
Brukselki przekroić na pół,
marchewkę w plasterki. Warzywa wrzucić do gotującej się
wody i gotować przez 6min - warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Gotowy
ryż odcedzić, przelać zimną
wodą. Gotowe warzywa również odcedzić, doprawić
solą,
pieprzem,
cynamonem oraz
curry. Podawać z
ryżem.