ßßß Cookit - przepis na Pieczeń z indyka z pieczarkami i zielonym pieprzem

Pieczeń z indyka z pieczarkami i zielonym pieprzem

nazwa

Wykonanie

Smaczna, niezwykle prosta do przygotowania pieczeń z udźca indyka.
Propozycja na niedzielny /lub inny okazjonalny / obiad.
Danie nie wymagające wiele zachodu , a z odpowiednio dobranymi /ulubionymi /dodatkami zadowoli z pewnością naszych domowników lub gości.
Moje danie z serduszkowymi elementami powstało z oczywistej okazji.............
Zamarynowane , zrolowane mięso wystarczy upiec w tradycyjny sposób lub w rękawie .
Ponieważ pieczenie w rękawie to moja ulubiona metoda przegotowania mięsa
skorzystałam z niej również tym razem .
Powstały w czasie pieczenia sok wykorzystałam do zrobienia sosu pieczeniowego/gęstość należy odpowiednio uregulować/, który połączyłam z pieczarkami i zielonymi ziarenkami pieprzu.
Pieczeń doskonale kroi się na zimno i świetnie smakuje jako wędlina do pieczywa
Składniki:
udziec z indyka ( ok 1,5 kg )można zastąpić filetem
1 mała cebula
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
1/2 szklanki wody
raz rękaw do pieczenia
3- łyżki oliwy z oliwek /lub oleju
łyżka sosu sojowego
150 ml wytrawnego czerwonego wina 3-4 ziarenka kolendry/zgniecione
3 ząbki czosnku/zmiażdżone
2 gałązki rozmarynu
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/3 łyżeczki ostrej papryki
ok. 1 łyżeczka soli
oraz:
300 g świeżych pieczarek
2 łyżeczki zielonego pieprzu/ z zalewy/
1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
- Udziec umyć, osuszyć /pozbawić kości, skóry ,błon/ .
- Składniki marynaty wymieszać .
- Mięso starannie natrzeć marynatą z każdej strony .
-Pozostawić w marynac ie, przykryć folią i wstawić do lodówki
na kilka godzin/najlepiej na noc/
- Zamarynowane mięso zwinąć jak roladę i obwiązać nicią kuchenną, nadając odpowiedni kształt. -Włożyć do foliowego rękawa, dodać pokrojone w plasterki warzywa, w lać pozostałą marynatę i pół szklanki wody.
- Rękaw spiąć i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
- Piekarnik nagrzać do 180 st.C , wstawić naczynie z mięsem.
- Piec ok.60 minut.
- Rękaw rozciąć z góry, odchylić folię , mięso polać sosem i piec jeszcze ok.30 minut. - Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, przestudzić i pokroić plastry.
- Sos powstały w trakcie pieczenia przecedzić i przelać do rondelka.
- Obrane pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na łyżce oliwy , przełożyć do sosu, dodać ok.1/2 szklanki wody / ilość wody regulujemy w zależności od tego ile sosu potrzebujemy/ ,wsypać pieprz zielony i zagotować.
- Sprawdzić, czy sos jest odpowiednio doprawiony, ewentualnie zagęścić odrobiną śmietany lub mąki / nie potrzebowałam , sos miał właściwa konsystencję.
Pieczeń można podawać z ulubionymi dodatkami.
U mnie polenta / kasza kukurydziana / w kształcie serduszek/
i zielona sałatka z dresingiem mandarynkowym.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2015/02/pieczen-z-indyka-z-pieczarkami-i.html