Wykonanie

Smaczna, niezwykle prosta do przygotowania pieczeń z udźca
indyka.Propozycja na niedzielny /lub inny okazjonalny / obiad.Danie nie wymagające wiele zachodu , a z odpowiednio dobranymi /ulubionymi /dodatkami zadowoli z pewnością naszych domowników lub gości.Moje danie z serduszkowymi elementami powstało z oczywistej okazji.............

Zamarynowane , zrolowane
mięso wystarczy upiec w tradycyjny sposób lub w rękawie .Ponieważ pieczenie w rękawie to moja ulubiona metoda przegotowania
mięsaskorzystałam z niej również tym razem .Powstały w czasie pieczenia sok wykorzystałam do zrobienia sosu pieczeniowego/gęstość należy odpowiednio uregulować/, który połączyłam z
pieczarkami i zielonymi ziarenkami
pieprzu.Pieczeń doskonale kroi się na zimno i świetnie smakuje jako
wędlina do
pieczywaSkładniki:
udziec z
indyka ( ok 1,5 kg )można zastąpić filetem

1 mała
cebula1
marchew1
pietruszkakawałek
selera1/2 szklanki
wodyraz rękaw do pieczenia3- łyżki
oliwy z oliwek /lub
olejułyżka
sosu sojowego150 ml
wytrawnego czerwonego wina 3-4 ziarenka kolendry/zgniecione3 ząbki czosnku/zmiażdżone2 gałązki
rozmarynu1 łyżeczka
papryki słodkiej1/3 łyżeczki
ostrej paprykiok. 1 łyżeczka
solioraz:300 g
świeżych pieczarek2 łyżeczki zielonego pieprzu/ z zalewy/1 łyżka
oliwy z oliwekWykonanie:-
Udziec umyć, osuszyć /pozbawić kości, skóry ,błon/ .- Składniki marynaty wymieszać .-
Mięso starannie natrzeć marynatą z każdej strony .-Pozostawić w marynac ie, przykryć folią i wstawić do lodówkina kilka godzin/najlepiej na noc/- Zamarynowane
mięso zwinąć jak roladę i obwiązać nicią kuchenną, nadając odpowiedni kształt. -Włożyć do foliowego rękawa, dodać pokrojone w plasterki warzywa, w lać pozostałą marynatę i pół szklanki
wody.- Rękaw spiąć i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.- Piekarnik nagrzać do 180 st.C , wstawić naczynie z
mięsem.- Piec ok.60 minut.- Rękaw rozciąć z góry, odchylić folię ,
mięso polać sosem i piec jeszcze ok.30 minut. - Upieczone
mięso wyjąć z piekarnika, przestudzić i pokroić plastry.- Sos powstały w trakcie pieczenia przecedzić i przelać do rondelka.- Obrane
pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na łyżce
oliwy , przełożyć do sosu, dodać ok.1/2 szklanki
wody / ilość
wody regulujemy w zależności od tego ile sosu potrzebujemy/ ,wsypać
pieprz zielony i zagotować.- Sprawdzić, czy
sos jest odpowiednio doprawiony, ewentualnie zagęścić odrobiną
śmietany lub
mąki / nie potrzebowałam , sos miał właściwa konsystencję.Pieczeń można podawać z ulubionymi dodatkami.U mnie polenta /
kasza kukurydziana / w kształcie serduszek/i
zielona sałatka z dresingiem
mandarynkowym.


