Wykonanie
Oczywiście
mowa o Nigelli i o jej cudownym cieście
czekoladowym, które ja wzbogaciłam o
śliwki w
rumie, a o samym cieście
mogę jeszcze dodać, że rozpływa się w ustach i jest megaaaaaa
czekoladowe.
Powiem tyle warto spróbować ja na pewno jeszcze nie raz spróbuję.
Składniki:6
jajek120 gr ciemnej
czekolady roztopionej i ostudzonej1 łyżka
rumuszczypta
soli115 gr miękkiego
masła1 słoik Nutelli (400 gr)garść
śliwek posiekanych na drobne kawałki (wędzonych,które moczyły się w
rumie dłużej niż 12 godzin)Składniki na
polewę czekoladową:100 ml
śmietanki kremówki1 łyżka
rumu125 gr ciemnej
czekoladypistacje do posypania ciastaUbijamy
białka ze szczypta
soli.W innej misce wymieszać Nutelle z
masłem, a następnie dodać
rum,
żółtka i
śliwki. Na koniec dodać roztopiona
czekolada i wymieszać. Teraz do czekoladowej masy należy wmieszać delikatnie odrobinę piany z
białek. Co jakiś czas dodawać kolejna porcje
białek mieszając tak, aby masa nie traciła na objętości. Po połączeniu wszystkich składników, ciasto przelać do formy (ja piekłam w foremkach-małych na keks, wyszły mi 3 formy) i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut.Polewa:
Czekoladę wrzucić do rondelka i podgrzewać na małym ogniu razem ze
śmietanka przez ok 3 minuty, aż masa lekko zgęstnieje, a następnie odstawić na bok.Ciasto polać polewą i posypać siekanymi
orzechami w moim wypadku były to
pistacje.