ßßß Cookit - przepis na CIASTO JASNE:

CIASTO JASNE:

Wykonanie

SKŁADNIKI:
- 6 białek
- 1,5 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1/3 szkl. oleju
Białka ubić na sztywno z cukrem, stopniowo dodać pozostałe składniki i wymieszać.
CIASTO CIEMNE:
- 6 żółtek
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szkl. oleju
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Żółtka utrzeć z jajami i z cukrem, dodać mąkę i resztę składników. Dokładnie wymieszać. Prostokątną blachę wysmarować masłem lub margaryną ,ale tylko dno, wysypać bułką tartą. Wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto robiąc ''esy-floresy'', powstanie ładna mozaika. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 170 stopniach około pół godziny.
DODATKOWO:
- 2 malinowe galaretki
- krem do tortów w 5 minut o smaku ajerkoniakowym
- kostka miękkiego masła
- biszkopty okrągłe
- napar z kawy
Galaretki rozpuścić razem w 0,5 litra wody, odstawić. Przygotować krem do tortów w wersji z mlekiem i masłem ( cała kostka).
Ciasto przekroić wzdłuż na dwa placki, wyłożyć krem. Biszkopty zanurzać na dwie sekundy w ostudzonym naparze i układać na kremie. Na biszkopty wykładać małą łyżeczką mocno tężejącą galaretkę, przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki, aby galaretka całkiem zastygła.
Źródło:http://pao77.blox.pl/2012/06/CIASTO-Z-KREMEM-AJERKONIAKOWYM-I-GALARETKA.html