ßßß
SKŁADNIKI:- 6 białek- 1,5 szkl. cukru- 1 szkl. mąki ziemniaczanej- 1 łyżka octu- 1/3 szkl. olejuBiałka ubić na sztywno z cukrem, stopniowo dodać pozostałe składniki i wymieszać.CIASTO CIEMNE:- 6 żółtek- 2 jajka- 6 łyżek cukru- 4 łyżki mąki tortowej- 2 łyżki kakao- 1/3 szkl. oleju- 1 łyżka proszku do pieczeniaŻółtka utrzeć z jajami i z cukrem, dodać mąkę i resztę składników. Dokładnie wymieszać. Prostokątną blachę wysmarować masłem lub margaryną ,ale tylko dno, wysypać bułką tartą. Wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto robiąc ''esy-floresy'', powstanie ładna mozaika. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 170 stopniach około pół godziny.DODATKOWO:- 2 malinowe galaretki- krem do tortów w 5 minut o smaku ajerkoniakowym- kostka miękkiego masła- biszkopty okrągłe- napar z kawyGalaretki rozpuścić razem w 0,5 litra wody, odstawić. Przygotować krem do tortów w wersji z mlekiem i masłem ( cała kostka).Ciasto przekroić wzdłuż na dwa placki, wyłożyć krem. Biszkopty zanurzać na dwie sekundy w ostudzonym naparze i układać na kremie. Na biszkopty wykładać małą łyżeczką mocno tężejącą galaretkę, przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki, aby galaretka całkiem zastygła.