Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 200g mielonych
migdałów- 6 łyżek
bułki tartej- 7
jajek- 8 łyżek
cukru*na masę
serowo-
śmietanową- 200ml
śmietany 30%- 1/2 szklanki
cukru pudru- 900g
serka śmietankowego kanapkowego, np. Mój ulubiony-wieluński*dodatkowo- 1,5 paczki podłużnych
biszkoptów- 3/4 szklanki naparu z
kawy- 1 słoiczek
dżemu, np.
wiśniowego-
orzechy włoskie do posypania:Sposób przygotowania:1.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając
cukier, następnie miksujemy na małych obrotach z
żółtkami. Na końcu mieszamy z
bułką tartą i
migdałami. Przekładamy do formy o wymiarach ok. 20x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 25 min. (do suchego patyczka).2.
Ser miksujemy z
cukrem pudrem, następnie mieszamy z kremówką ubitą na sztywno.3. Gdy ściągniemy papier ciasto smarujemy
dżemem, wykładamy połowę masy serowej, układamy ciasno
biszkopty delikatnie nasączone w
kawie, wierzch smarujemy pozostałą masą
serową, posypujemy posiekanymi
orzechami. Chłodzimy w lodówce.Inspiracja:przepisymagdy