ßßß Cookit - przepis na Ciasto serowo-orzechowe

Ciasto serowo-orzechowe

nazwa

Wykonanie

Składniki:
*na ciasto
- 200g mielonych migdałów
- 6 łyżek bułki tartej
- 7 jajek
- 8 łyżek cukru
*na masę serowo-śmietanową
- 200ml śmietany 30%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 900g serka śmietankowego kanapkowego, np. Mój ulubiony-wieluński
*dodatkowo
- 1,5 paczki podłużnych biszkoptów
- 3/4 szklanki naparu z kawy
- 1 słoiczek dżemu, np. wiśniowego
- orzechy włoskie do posypania:
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier, następnie miksujemy na małych obrotach z żółtkami. Na końcu mieszamy z bułką tartą i migdałami. Przekładamy do formy o wymiarach ok. 20x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 25 min. (do suchego patyczka).
2. Ser miksujemy z cukrem pudrem, następnie mieszamy z kremówką ubitą na sztywno.
3. Gdy ściągniemy papier ciasto smarujemy dżemem, wykładamy połowę masy serowej, układamy ciasno biszkopty delikatnie nasączone w kawie, wierzch smarujemy pozostałą masą serową, posypujemy posiekanymi orzechami. Chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:przepisymagdy
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2014/12/ciasto-serowo-orzechowe.html