Wykonanie
Witam . Mam nadzieje , że ten blog przypadnie wam do gustu . Na pierwszy
plan idą :

Składniki na około 12 babeczek:130 g
masłapół szklanki
cukru pudru2
jajka3/4 szklanki
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii2 - 3 łyżki
mlekaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek - przesiać, odłożyć na później.W misie miksera utrzeć
masło, na puszystą i jasną masę. Dodać
cukier i dalej ucierać. Wbijać
jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu.Do masy
maślanej dodać suche składniki i
mleko, wymieszać.Ciasto rozdzielić pomiędzy foremki/papilotki, wyrównać.Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Lukier królewski (
royal icing):2
białka3 szklanki
cukru pudru (niepełne, najlepiej zacząć od 2 szklaneki stopniowo dosypywać)1 łyżeczka
soku z cytrynyW misie miksera utrzeć
białka z
cukrem pudrem (nie ubijać, ucierać*). Ucierać przez kilka minut do gładkości. Dodać
sok z cytryny i utrzeć.Hojnie pokryć lukrem wierzch babeczek. Ozdobić cukrowymi (u mnie były to perełki).Smacznego .* Według mnie ucierać czyli po prostu ubijać na wolnych obrotach .Przepis pochodzi z “mojewypieki.blox.pl”