Wykonanie
A tak w zasadzie dwa kopce kreta mi wyszły .
z : http://kotlet.tv/kopiec-kreta
Powiem tyle . Kuzynka jak dostała kawałek od razu chciała przepis . (Przykro mi że ci nie wyszło . ;c)
Dwa bo piekłam w naczyniu żaroodpornym (M. ukryła przede mną tortownicę. )
ciasto:
ok. 125 g
masła roślinnego5 łyżek
mleka1/2 szklanki
cukru3 łyżki
kakao1,5 szklanki
mąki2
jajka1 łyżeczka
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniakrem i dodatki:
500 g kremówki3 łyżki
cukru pudru4 kostki
czekolady4
banany1 łyżka
żelatyny + 1/3 szkl. wrzątku
Masło podgrzewam w rondelku, dodaję
mleko i
cukier. Zdejmuje z ognia, dodaje
kakao i mieszam. Odstawiam by ostygło. Uwaga – nie przegrzejcie masy!
Białka oddzielam od
żółtek,
białka ubijam na sztywną pianę.W drugiej misce
żółtka mieszam z
mąką,
cukrem waniliowym, proszkiem i masą
czekoladową. Dodaje pianę i delikatnie łączę.Formę wykładam na dnie papierem do pieczenia, wykładam ciasto i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 25 minut. Czas pieczenia zależy od formy, możecie wziąć większą, ciasto będzie niższe, ale w przypadku tego ciasta to nie ma znaczenia :)Przestudzone ciasto kładę na paterze, odcinam mu wierzch, wyjmuję trochę środka i układam
banany.
Śmietanę z
cukrem pudrem ubijam, dodaję pokruszoną
czekoladę oraz
żelatynę przygotowaną we wrzątku i przestudzoną. Mieszam.
Śmietanę układam na bananach w formie kopca. Odcięte ciasto kruszę i przyklepuję do
śmietany, wstawiam do lodówki na całą noc by
śmietana stężała. Kroję jak tort, smacznego.