ßßß Cookit - przepis na Pancakes o smaku bounty/ bounty bar pancakes

Pancakes o smaku bounty/ bounty bar pancakes

nazwa

Wykonanie

Właściwie to jeszcze nie do końca- rozszerzenia dawno za mną, ustne właśnie się zakończyły, został jeszcze tylko poniedziałkowy hiszpański. Ale jako że on się akurat do niczego nie liczy... to tak- już po maturach.
Wykończona, aczkolwiek( nie zapeszać!) usatysfakcjonowana, wracam do świata żywych. Ale czy to wciąż ten sam Świat? Jest dziwnie nieprzewidywalny i zaskakuje mnie na każdym kroku. Gdy kupuję bilet do kina w środę o 22 i chce płacić cenę piątkową( to w środy o tej godzinie można chodzić do kina?). Gdy sprowadzam w kalendarzu datę kolejnej imprezy i coś mi się nie zgadza( to imprezy można robić w poniedziałek?) Na najbliższe 4 miesiące mój harmonogram wymknął się z jakichkolwiek ram wyznaczanych przez dni tygodnia, dźwięki budzika, czy zdrowy rozsądek. Póki co bardzo mi się podoba.
***
Wracając do placków- pomysł narodził się przed jedną z matur, jak zwykle miało być energetycznie i poprawiać humor na najbliższe kilka godzin. Inspiracja- jeden z moich ulubionych batoników, Bounty. Kokos i czekolada to jeden z tych "duetów idealnych". Myślę, że w przypadku tych placków najważniejszy jest krem- przygotowany wieczorem, po nocy w lodówce tężeje przypominając delikatną czekoladę batonika Efekt tak mi się spodobał że już kilka dni później musiałam potworzyć to śniadanie.Zapewniam, że smakuje przepysznie nie tylko przed maturą :)
Składniki( 1 porcja)/ ingredients( 1 serving)
Pancakes/ pancakes:
-małe jajko( przy dużym można część odlać)/ small egg
-3 kopiaste łyżki mąki( użyłam ryżowej, ale nada się dowolna)/ 3-4 Tbs rice flour( evry kind can be uded)
-1/6 szklanki maślanki( ok 40 ml)/ 1/6 cup buttermilk
- 1/4 łyżeczki sody/ 1/4 tsp soda
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 1/2 tsp baking powder
-łyżka wiórków kokosowych/ 1 Tbs coconut shreds
-cukier/miód/słodzik do smaku/ sugar/honey/sweetener for taste
Krem/ icing:
-2-3 czubate łyżki kremowego serka( np twaróg aksamitny lub President śmietankowy)/ 3 Tbs light cream cheese
-2 kostki gorzkiej czekolady/ 2 pieces of dark chocolate
-2 łyżeczki kakao/ 2 tsp cocoa
-cukier/miód/słodzik do smaku/ sugar/honey/sweetener for taste
Czekoladę rozpuścić, wymieszać z serkiem, kakao, dosłodzić. Odstawić do lodówki. Krem najlepiej przygotować wieczorem, żeby zdążył stężeć przez noc.
Melt chocolate, combine with light cream cheese, cocoa and sugar/honey/sweetener. It is advisable to prepare icing in the evening and refrigerate for all night.
Składniki na pancakes dokładnie wymieszać i usmażyć placki( polecam na oleju kokosowym!)
Mix all pancakes ingredients. Brush a frying pan with the coconut oli. Ladle the batter into the pan forming small pancakes. Cook for 2 - 3 minutes on each side over a medium heat, until golden
Ciepłe placki przekładać kremem i wiórkami kokosowymi(dużo!), można dodać posiekaną czekoladę
Serve with icing, coconut shreds( a lot of coconut shreds!) and dark chocolate
Źródło:http://walnut-kitchen.blogspot.com/2013/05/bounty-na-talerzu-pomaturalnie.html