Wykonanie
Właściwie to jeszcze nie do końca- rozszerzenia dawno za mną, ustne właśnie się zakończyły, został jeszcze tylko poniedziałkowy hiszpański. Ale jako że on się akurat do niczego nie liczy... to tak- już po maturach.Wykończona, aczkolwiek( nie zapeszać!) usatysfakcjonowana, wracam do świata żywych. Ale czy to wciąż ten sam Świat? Jest dziwnie nieprzewidywalny i zaskakuje mnie na każdym kroku. Gdy kupuję bilet do kina w środę o 22 i chce płacić cenę piątkową( to w środy o tej godzinie można chodzić do kina?). Gdy sprowadzam w kalendarzu datę kolejnej imprezy i coś mi się nie zgadza( to imprezy można robić w poniedziałek?) Na najbliższe 4 miesiące mój harmonogram wymknął się z jakichkolwiek ram wyznaczanych przez dni tygodnia, dźwięki budzika, czy zdrowy rozsądek.
Póki co bardzo mi się podoba.***

Wracając do placków- pomysł narodził się przed jedną z matur, jak zwykle miało być energetycznie i poprawiać humor na najbliższe kilka godzin. Inspiracja- jeden z moich ulubionych batoników, Bounty.
Kokos i
czekolada to jeden z tych "duetów idealnych". Myślę, że w przypadku tych placków najważniejszy jest krem- przygotowany wieczorem, po nocy w lodówce tężeje przypominając delikatną
czekoladę batonika Efekt tak mi się spodobał że już kilka dni później musiałam potworzyć to śniadanie.Zapewniam, że smakuje przepysznie nie tylko przed maturą :)Składniki( 1 porcja)/ ingredients( 1 serving)Pancakes/ pancakes:-małe
jajko( przy dużym można część odlać)/ small egg-3 kopiaste łyżki
mąki( użyłam ryżowej, ale nada się dowolna)/ 3-4 Tbs rice
flour( evry kind can be uded)-1/6 szklanki
maślanki( ok 40 ml)/ 1/6 cup buttermilk- 1/4 łyżeczki sody/ 1/4 tsp
soda-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 1/2 tsp baking powder-łyżka wiórków kokosowych/ 1 Tbs coconut shreds-cukier/miód/słodzik do smaku/ sugar/honey/sweetener for tasteKrem/ icing:-2-3 czubate łyżki kremowego
serka( np
twaróg aksamitny lub President
śmietankowy)/ 3 Tbs light cream cheese-2 kostki gorzkiej czekolady/ 2 pieces of dark chocolate-2 łyżeczki kakao/ 2 tsp cocoa-cukier/miód/słodzik do smaku/ sugar/honey/sweetener for taste
Czekoladę rozpuścić, wymieszać z
serkiem,
kakao, dosłodzić. Odstawić do lodówki. Krem najlepiej przygotować wieczorem, żeby zdążył stężeć przez noc.Melt chocolate, combine with light cream cheese, cocoa and sugar/honey/sweetener. It is advisable to prepare icing in the evening and refrigerate for all night.Składniki na pancakes dokładnie wymieszać i usmażyć placki( polecam na
oleju kokosowym!)Mix all pancakes ingredients. Brush a frying pan with the coconut oli. Ladle the batter into the pan forming small pancakes. Cook for 2 - 3 minutes on each
side over a medium heat, until goldenCiepłe placki przekładać kremem i wiórkami kokosowymi(dużo!), można dodać posiekaną
czekoladęServe with icing, coconut shreds( a lot of coconut shreds!) and dark chocolate
