ßßß Cookit - przepis na Biała kiełbasa zapiekana w słodko-piwnym sosie

Biała kiełbasa zapiekana w słodko-piwnym sosie

nazwa

Wykonanie

W ramach akcji przedświątecznego testowania białych kiełbasek postanowiłem sobie kilka upiec :-). Dwa lata temu naciąłem się na białej kiełbasie i to w czasie Wielkanocy. Była ze znanego mi źródła, ale chyba przez zwiększoną, świąteczną produkcję przesadzili z solą (albo to drogowa sól była...).
W każdym razie teraz przetestowałem nową i strasznie mi posmakowała. Tym razem zrobiłem ją trochę inaczej niż zwykle - na słodko z miodem i słodkim sojowym sosem (Ketjap Manis). Po prostu stały na blacie w kuchni :-). Świetnie się to skomponowało z chrzanem.
Sparzanie kiełbas we wrzątku eliminuje konieczność wiązania ich końców nitkami, a także zapobiega ich wysychaniu i pękaniu podczas pieczenia.
Składniki (2 porcje):
4 białe kiełbaski (surowe, grube)
1 szklanka piwa
1 łyżka suszonego majeranku
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki soku pomarańczowego
1 łyżka miodu
1 łyżka słodkiego sosu sojowego
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni (górna i dolna grzałka).
Zagotować w garnku wodę. Gdy zawrze, włożyć do niej kiełbaski, doprowadzić do ponownego zagotowania, przykryć i ściągnąć z palnika. Niech kiełbasa parzy się z 10 minut.
Nieobrane ząbki czosnku rozgnieść. Wymieszać piwo, sok, miód i sos sojowy. Włożyć kiełbaski i czosnek do żaroodpornego naczynia z przykrywką, zalać sosem i posypać majerankiem. Piec pod przykryciem 20 minut. Następnie kolejne 40 minut bez przykrycia, odwracając w międzyczasie kilka razy kiełbaski. Na koniec zrumienić kiełbaski włączając funkcję opiekania i wiatrak. Wystarczy dosłownie parę minut, bo słodki sos szybko się karmelizuje. Smacznego :-)
Do kiełbaski podaję zawsze chrzan i musztardę. Odrobina zdrowej zieleniny też nie zaszkodzi. Tym razem podałem sałatkę z ogórka w słodko-pikantnym dressingu.
Słodko-pikantna sałatka ogórkowa
Składniki:
1 ogórek sałatkowy
1/2 ostrej, świeżej papryczki chilli
3 łyżki wody
3 łyżki octu winnego (ja dałem z sherry)
1 łyżka cukru
sól, świeżo zmielony pieprz
Nieobrany, umyty ogórek pokroić w plasterki. Nasolić, a gdy puści wodę - odcisnąć. Z wody, octu, cukru i drobno posiekanej papryczki wymieszać dressing. Zalać nim ogórka, wymieszać, doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Odstawić na godzinkę w chłodne miejsce.
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/02/biala-kielbasa-zapiekana-w-slodko.html