Wykonanie
W ramach akcji przedświątecznego testowania białych kiełbasek postanowiłem sobie kilka upiec :-). Dwa lata temu naciąłem się na
białej kiełbasie i to w czasie Wielkanocy. Była ze znanego mi źródła, ale chyba przez zwiększoną, świąteczną produkcję przesadzili z
solą (albo to drogowa
sól była...).W każdym razie teraz przetestowałem nową i strasznie mi posmakowała. Tym razem zrobiłem ją trochę inaczej niż zwykle - na słodko z
miodem i słodkim
sojowym sosem (Ketjap Manis). Po prostu stały na blacie w kuchni :-). Świetnie się to skomponowało z
chrzanem.Sparzanie
kiełbas we wrzątku eliminuje konieczność wiązania ich końców nitkami, a także zapobiega ich wysychaniu i pękaniu podczas pieczenia.
Składniki (2 porcje):4
białe kiełbaski (surowe, grube)1 szklanka
piwa1 łyżka suszonego
majeranku3 ząbki
czosnku1/2 szklanki
soku pomarańczowego1 łyżka
miodu1 łyżka słodkiego
sosu sojowegoNagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni (górna i dolna grzałka).Zagotować w garnku
wodę. Gdy zawrze, włożyć do niej
kiełbaski, doprowadzić do ponownego zagotowania, przykryć i ściągnąć z palnika. Niech
kiełbasa parzy się z 10 minut.Nieobrane ząbki
czosnku rozgnieść. Wymieszać
piwo, sok,
miód i
sos sojowy. Włożyć
kiełbaski i
czosnek do żaroodpornego naczynia z przykrywką, zalać sosem i posypać
majerankiem. Piec pod przykryciem 20 minut. Następnie kolejne 40 minut bez przykrycia, odwracając w międzyczasie kilka
razy kiełbaski. Na koniec zrumienić
kiełbaski włączając funkcję opiekania i wiatrak. Wystarczy dosłownie parę minut, bo słodki sos szybko się karmelizuje. Smacznego :-)Do
kiełbaski podaję zawsze
chrzan i
musztardę. Odrobina zdrowej
zieleniny też nie zaszkodzi. Tym razem podałem
sałatkę z
ogórka w słodko-pikantnym dressingu.Słodko-pikantna
sałatka ogórkowaSkładniki:1
ogórek sałatkowy1/2 ostrej, świeżej
papryczki chilli3 łyżki
wody3 łyżki
octu winnego (ja dałem z
sherry)1 łyżka
cukrusól, świeżo zmielony
pieprzNieobrany, umyty
ogórek pokroić w plasterki. Nasolić, a gdy puści
wodę - odcisnąć. Z
wody,
octu,
cukru i drobno posiekanej papryczki wymieszać dressing. Zalać nim
ogórka, wymieszać, doprawić ewentualnie
solą i
pieprzem. Odstawić na godzinkę w chłodne miejsce.