ßßß Cookit - przepis na Indyjskie curry z rybą i batatami

Indyjskie curry z rybą i batatami

nazwa

Wykonanie

Szukając niedawno inspiracji na indyjskie curry z kurczakiem natrafiłem na wiele ciekawych przepisów na curry z rybą. Jako, że niezbyt często jem tego typu dania z rybą właśnie, postanowiłem przygotować coś w tym stylu. Przyznam się, że mimo iż nie należę do wielkich fanów ryb, danie zaskoczyło mnie niezwykle pozytywnie.
Indyjskie aromaty przypraw, mleko kokosowe i śmietana doskonale współgrają z delikatnym mięsem ryby, a dodatkowo czas przygotowania rybnego curry jest krótszy nawet od tego z kurczakiem. Normalnie same zalety, wiec spróbujcie koniecznie ::-)
Składniki:
1 żółta, słodka papryka
½ czerwonej papryki
350 g batatów
1 zielona papryczka chili
½ cukinii
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki ziaren kolendry
1 łyżeczka ziaren kozieradki
1 łyżka ghee (lub sklarowanego masła)
125 ml mleka kokosowego
100 ml śmietany 18%
½ łyżeczki sproszkowanej papryki chili
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kminu, mielonego
1 łyżeczka startego imbiru
2 łyżeczki pasty z tamaryndowca
2 filety białej ryby (u mnie pstrąg, ale dobry będzie też dorsz)
1 cebula
sól
natka kolendry lub pietruszki - do podania
Rozgrzać szeroki garnek razem z ghee. Naczynie powinno być jak najszersze, dzięki temu ryba szybko się poddusi i nie uszkodzi się podczas przewracania.
Cebulę drobno posiekać i wrzucić do garnka, zmniejszyć ogień i smażyć, aż lekko zmięknie. W tym czasie w moździerzu rozgnieść ziarna kolendry i kozieradki, chili pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, a imbir zetrzeć. Wszystkie te składniki wrzucić na patelnię, dodać sproszkowane chili, kurkumę i kmin, a następnie podgrzać, ciągle mieszając. Dodać pokrojone w średnią kostkę papryki i cukinię, przesmażyć przez 2 minuty, podlać mlekiem kokosowym, przykryć i dusić około 5 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę bataty, całość posolić i dusić pod przykryciem kolejne 7-10 minut, aż bataty zaczną być lekko miękkie. Dodać śmietanę i pastę z tamaryndowca.
Pokrojoną w duże kawałki rybę położyć na wierzchu sosu, zwiększyć ogień, przykryć naczynie i dusić 2-3 minuty, od czasu do czasu lekko potrząsając garnkiem. Delikatnie obrócić rybę na drugą stronę i dusić kolejne 2 minuty. Danie posypać natką i podawać z chlebkami naan lub chapati.
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/07/indyjskie-curry-z-ryba-i-batatami.html