Wykonanie
Szukając niedawno inspiracji na indyjskie
curry z
kurczakiem natrafiłem na wiele ciekawych przepisów na
curry z
rybą. Jako, że niezbyt często jem tego typu dania z
rybą właśnie, postanowiłem przygotować coś w tym stylu. Przyznam się, że mimo iż nie należę do wielkich fanów ryb, danie zaskoczyło mnie niezwykle pozytywnie.Indyjskie aromaty przypraw,
mleko kokosowe i
śmietana doskonale współgrają z delikatnym
mięsem ryby, a dodatkowo czas przygotowania
rybnego curry jest krótszy nawet od tego z
kurczakiem. Normalnie same zalety, wiec spróbujcie koniecznie ::-)
Składniki:1 żółta,
słodka papryka½
czerwonej papryki350 g
batatów1 zielona
papryczka chili½
cukinii2 ząbki
czosnku2 łyżeczki ziaren
kolendry1 łyżeczka ziaren
kozieradki1 łyżka ghee (lub sklarowanego
masła)125 ml
mleka kokosowego100 ml
śmietany 18%½ łyżeczki sproszkowanej
papryki chili1 łyżeczka
kurkumy1 łyżeczka
kminu, mielonego1 łyżeczka startego
imbiru2 łyżeczki pasty z tamaryndowca2
filety białej ryby (u mnie
pstrąg, ale dobry będzie też
dorsz)1
cebulasólnatka kolendry lub
pietruszki - do podania
Rozgrzać szeroki garnek razem z ghee. Naczynie powinno być jak najszersze, dzięki temu
ryba szybko się poddusi i nie uszkodzi się podczas przewracania.
Cebulę drobno posiekać i wrzucić do garnka, zmniejszyć ogień i smażyć, aż lekko zmięknie. W tym czasie w moździerzu rozgnieść ziarna
kolendry i
kozieradki,
chili pokroić w drobną kostkę,
czosnek przecisnąć przez praskę, a
imbir zetrzeć. Wszystkie te składniki wrzucić na patelnię, dodać sproszkowane
chili,
kurkumę i
kmin, a następnie podgrzać, ciągle mieszając. Dodać pokrojone w średnią kostkę
papryki i
cukinię, przesmażyć przez 2 minuty, podlać
mlekiem kokosowym, przykryć i dusić około 5 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę
bataty, całość posolić i dusić pod przykryciem kolejne 7-10 minut, aż
bataty zaczną być lekko miękkie. Dodać
śmietanę i pastę z tamaryndowca.Pokrojoną w duże kawałki
rybę położyć na wierzchu sosu, zwiększyć ogień, przykryć naczynie i dusić 2-3 minuty, od czasu do czasu lekko potrząsając garnkiem. Delikatnie obrócić
rybę na drugą stronę i dusić kolejne 2 minuty. Danie posypać
natką i podawać z
chlebkami naan lub chapati.