Wykonanie
Tortilla z
wieprzowiną, była spontaniczną potrawą, która przeszła moje najśmielsze oczekiwania.Czego potrzebujesz na tortillę z wieprzowiną?4 najtańsze (niezależnie od ceny składy wszystkie mają kiepskie, więc nawet nie czytajcie) pszenne tortille ze sklepu (przepis na własną podam następnym razem)ok. 40dag (+-)
polędwiczki wieprzowej - wykrój wszelkie ścięgna/włóknaulubione warzywa, u mnie - drobno pokrojona
czerwona cebula,
pomidor, świeży
ogórek,
sałata pokrojona w paski,
papryka czerwona i zielona,
kukurydza z puszki,
czerwona fasola,
kiełki rzodkiewki,
roszponka, moczone we wrzątku
grzybki mung1 łyżeczka
przyprawy garam masala1 łyżeczka
przyprawy curry w proszku (żółte)opcjonalnie przeciśnięty ząbek
czosnku i trochę startego
imbiru2 łyżki
olejuSos
paprykowo-
pomidorowy:4 łyżki
przecieru pomidorowegopół
pomidorapół
czerwonej paprykałyżka
jogurtu naturalnegoopcjonalnie szczypta wędzonej
papryki w proszku
sól, ew. szczypta
cukruszczypta ulubionych
ziół u mnie,
oregano i
zioła prowansalskie i do blendera.
Sos jogurtowy:8 łyżek
jogurtu greckiegoszczypta
solitrochę
rozmarynutrochę
ziół prowansalskich1 przeciśnięty
czosnek1/2 łyżki
majonezu1/2 łyżeczki
musztardy np. DijonCo robimy ?
Polędwiczki pokrój na najcieńsze plasterki jakie
dasz radę.Wrzuć do miski, w osobnym naczyniu zmieszaj 2 łyżki
oleju z
garam masala,
curry, 1/3 łyżeczki
soli i wlej do miski z
mięsem, dobrze wymieszaj. Pozostaw na 20min.Pokrój wszystkie warzywa.Zblenduj oba sosy w mikserze (osobno), w razie potrzeby dodaj więcej
soli,
ziół, lub
cukru jeśli przecier lub
jogurt okazały się za kwaśne.Rozgrzej patelnie z łyżką
oleju, aż zacznie dymić, wrzuć
mięso i szybko mieszaj (stir-fry), aż przestanie być surowe i odparuje
wodę. Nie podsmażaj.Podgrzej tortille w mikrofali przez 20 sekund posmaruj sosami, wyłóż 1/4
mięsa i warzyw polej jeszcze raz sosami ;)
zwiń w rulonik robiąc zakładkę na spodzie (na pewno nie raz widziałeś/aś to w budkach z kebabami wracając o 3 rano z imprezy;).
Owiń od
spodu papierem aluminiowym, dzięki
czemu sosy nie będą wyciekać, a cała tortilla będzie miała kształt owalu i nie rozwali się.Złota zasada: próbuj wszystkiego podczas gotowania, bez tego mała szansa, że danie wyjdzie smaczne ;)Smacznego :).