ßßß Cookit - przepis na Torilla z wieprzowiną curry, z warzywami i sosem pomidorowo-paprykowym oraz jogurtowym

Torilla z wieprzowiną curry, z warzywami i sosem pomidorowo-paprykowym oraz jogurtowym

nazwa

Wykonanie

Tortilla z wieprzowiną, była spontaniczną potrawą, która przeszła moje najśmielsze oczekiwania.
Czego potrzebujesz na tortillę z wieprzowiną?
4 najtańsze (niezależnie od ceny składy wszystkie mają kiepskie, więc nawet nie czytajcie) pszenne tortille ze sklepu (przepis na własną podam następnym razem)
ok. 40dag (+-) polędwiczki wieprzowej - wykrój wszelkie ścięgna/włókna
ulubione warzywa, u mnie - drobno pokrojona czerwona cebula, pomidor, świeży ogórek, sałata pokrojona w paski, papryka czerwona i zielona, kukurydza z puszki, czerwona fasola, kiełki rzodkiewki, roszponka, moczone we wrzątku grzybki mung
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1 łyżeczka przyprawy curry w proszku (żółte)
opcjonalnie przeciśnięty ząbek czosnku i trochę startego imbiru
2 łyżki oleju
Sos paprykowo-pomidorowy:
4 łyżki przecieru pomidorowego
pół pomidora
pół czerwonej papryka
łyżka jogurtu naturalnego
opcjonalnie szczypta wędzonej papryki w proszku
sól, ew. szczypta cukru
szczypta ulubionych ziół u mnie, oregano i zioła prowansalskie i do blendera.
Sos jogurtowy:
8 łyżek jogurtu greckiego
szczypta soli
trochę rozmarynu
trochę ziół prowansalskich
1 przeciśnięty czosnek
1/2 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki musztardy np. Dijon
Co robimy ?
Polędwiczki pokrój na najcieńsze plasterki jakie dasz radę.
Wrzuć do miski, w osobnym naczyniu zmieszaj 2 łyżki oleju z garam masala, curry, 1/3 łyżeczki soli i wlej do miski z mięsem, dobrze wymieszaj. Pozostaw na 20min.
Pokrój wszystkie warzywa.
Zblenduj oba sosy w mikserze (osobno), w razie potrzeby dodaj więcej soli, ziół, lub cukru jeśli przecier lub jogurt okazały się za kwaśne.
Rozgrzej patelnie z łyżką oleju, aż zacznie dymić, wrzuć mięso i szybko mieszaj (stir-fry), aż przestanie być surowe i odparuje wodę. Nie podsmażaj.
Podgrzej tortille w mikrofali przez 20 sekund posmaruj sosami, wyłóż 1/4 mięsa i warzyw polej jeszcze raz sosami ;) zwiń w rulonik robiąc zakładkę na spodzie (na pewno nie raz widziałeś/aś to w budkach z kebabami wracając o 3 rano z imprezy;). Owiń od spodu papierem aluminiowym, dzięki czemu sosy nie będą wyciekać, a cała tortilla będzie miała kształt owalu i nie rozwali się.
Złota zasada: próbuj wszystkiego podczas gotowania, bez tego mała szansa, że danie wyjdzie smaczne ;)
Smacznego :).
Źródło:http://www.bajceps.pl/2015/05/torilla-z-wieprzowina-curry-z-warzywami.html