Wykonanie
W końcu powoli wracam do świata żywych ;) Jeszcze pewne sprawy przede mną, ale będzie już tylko lepiej. Musi być ;) Znalazł się czas na wypieki i tak powstał ten apfelstrudel, z dużą ilością
jabłek i
cynamonu, dzięki temu nie miałam wyrzutów sumienia po zjedzeniu dość dużej porcji ;)
Składniki*:Ciasto:- 2 szklanki
mąki krupczatki- 5 łyżek
oleju rzepakowego- 1 szklanka ciepłej
wody- szczypta
soli-
olej rzepakowy do wysmarowania foremek-
cukier puder do posypaniaFarsz:- 4
jabłka pokrojone w kostkę- 3
jabłka starte na grubych oczkach- 9 łyżek
cynamonu**- 5 łyżek
cukru brązowego- 2 garści
orzechów (najlepiej włoskich)- 3/4 szklanki
rodzynek- 50 g rozpuszczonego
masła- 2 garści
bułki tartej (najlepiej z
ciemnego pieczywa)Składniki na ciasto zagniatać, tak długo, aż stanie się sprężyste. Przykryć ściereczką i zostawić na godzinę.
Rodzynki sparzyć wrzątkiem.
Jabłka pokrojone w kostkę poddusić na małej ilości
oleju razem z
cukrem brązowym i trzeba łyżkami
cynamonu. Dusić, aż do miękkości (ok. 10 minut).
Orzechy rozdrobnić (np.
orzechy włożyć do woreczka foliowego i uderzać tłuczkiem). Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować jak najcieniej, ułożyć na ściereczce. Rozwałkowane ciasto wysmarować połową
masła, posypać garścią
bułki tartej, połową odsączonych
rodzynek, połową
jabłek startych na grubych oczkach, 3 łyżkami
cynamonu, połową podduszonych
jabłek. Wszystko równomiernie rozprowadzić po cieście. Ciasto zwinąć w
struclę przy użyciu ściereczki, wzdłuż dłuższej części ciasta. Końce zakleić, przełożyć do wysmarowanej
olejem foremki. To samo zrobić z drugą częścią ciasta. Piec w 200 stopniach (z termoobiegiem) ok. 25-30 minut, aż ciasto się lekko przyrumieni***. Po ostygnięciu posypać
cukrem pudrem i ewentualnie
cynamonem. Ciasto lepiej kroić również po ostygnięciu. Długi przepis, ale w praktyce nie jest tak trudno ;)*Na dwie blaszki keksówki o długości łącznie ok. 60 cm. Chyba, że macie wielki piekarnik to w jednej b. długiej keksówce.** Oczywiście ilość
cynamonu wedle uznania, może być więcej, może być mniej.***Lepiej nie piec dłużej, ponieważ ciasto z wierzchu
zrobi się twarde.