ßßß Cookit - przepis na PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ

PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ

nazwa

Wykonanie

Po dłuższej przerwie w blogowaniu zapraszam Was do wykonania łatwego i niezbyt pracochłonnego ciasta z dodatkiem rabarbaru. Placek drożdżowy z rabarbarem jest bardzo puszysty, smaczny i zdrowy. Słodka kruszonka świetnie komponuje się z kwaśnym smakiem rabarbaru. Ciasto zrobiłam w oparciu o niezawodny przepis na drożdżówkę z książki "Ciasta Siostry Leonilli" dodając od siebie rabarbar i posypując go znacznie słodszą kruszonką.
Składniki ciasta (na formę o wym. 28x40 cm):
500g mąki pszennej
50g drożdży + 1 łyżka cukru
1 jajko i 2 żółtka
1 szklanka mleka
100 g masła
1 łyżka oliwy lub oleju
¾ szklanki cukru
¼ łyżeczki soli
ok. 800g rabarbaru
Składniki kruszonki :
100g mąki pszennej
60 g masła schłodzonego
150 - 200 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
Wykonanie ciasta :
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztapiamy, dodajemy do niego łyżkę oliwy lub oleju. Mleko podgrzewamy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy sól i jeszcze trochę ubijamy. Wszystko to dodajemy do przesianej mąki (mleko powinno być lekko ciepłe, a masło przestudzone, ale płynne). Całość mieszamy grubą, drewnianą łyżką do równomiernego połączenia się składników i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, nakrywając ściereczką. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Osobiście nie spieszę się, pozwalam mu wyrosnąć dużo więcej.
W tym czasie przygotowujemy rabarbar, płuczemy, osuszamy, usuwamy skórkę i kroimy na 3-4 cm kawałki. Gdy ciasto podrośnie i przynajmniej podwoi swoją objętość (a jeszcze lepiej, gdy więcej) ponownie mieszamy drewnianą łyżką, niekoniecznie długo tak ok. 1 minuty. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto dobrze podrośnie, wykładamy do prostokątnej natłuszczonej formy, ewentualnie z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wciskamy w ciasto kawałki rabarbaru i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ok. 30 minut.
W tym czasie wykonujemy kruszonkę * i posypujemy równomiernie wierzch ciasta.
Ciasto pieczemy w temperaturze 190°C ok. 45 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone).
* Wykonanie kruszonki :
Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do przesianej mąki. Dajemy cukier puder, cukier wanilinowy, śmietanę. Ciasto zagniatamy, po czym palcami rozcieramy grudki masła, ponownie zagniatamy dłońmi, rozcieramy palcami i tak kilkakrotnie powtarzamy te czynności na przemian. Można kruszonkę zrobić wcześniej i schłodzić w lodówce.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2014/05/PLACEK-DROZDZOWY-Z-RABARBAREM-I-KRUSZONKA.html