ßßß Cookit - przepis na Tarta karmelowa z Nowej Zelandii

Tarta karmelowa z Nowej Zelandii

nazwa

Wykonanie

Kuchnia Nowej Zelandii na angielski charakter, ze względu na uprawę często wykorzystuje się tu awokado i kiwi. Często przygotowuje się owoce morza. Podobną dużą inwencję przejawiają nowozelandzkie gospodynie w słodkich wypiekach...każdy z nas zna chyba deser Białą Pavlovą, choć co do pochodzenia tego deseru toczą się spory. Ostatnio wdorwałam książkę "Smak tropików (kuchnie Pacyfiku)" Beaty Markuzy i dzięki niej kulinarnie odwiedziłam Nową Zelandię przygotowując tartę karmelową. Można ją jeść zarówno na ciepło, jak i zimno. Mnie smakowała w obydwóch wersjach.
Tarta karmelowa (na blachę do tart o średnicy 27,5 cm)
Ciasto:
170g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
2 i 1/4 łyżki cukru
1 jajko
1,5 szklanki (250ml) mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa karmelowa:
3/4 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego (wg mnie względnie można się pokusić o przygotowanie masy na kremówce lub kremówce wymieszanej z mlekiem)
1,5 łyżki masła
1,5 łyżki miodu
niepełna szklanka cukru brązowego (ok. 7/8 szklanki)
3 żółtka
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 cukier waniliowy
2 i 1/4 łyżki mąki pszennej
Dekoracja:
3 białka
6 łyżek cukru pudru
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko, zmiksować do połączenia. Następnie wsypywać mąkę pomieszaną z proszkiem i solą. Wyrobić ciasto, aż powstanie gładka masa. Wyłożyć ciastem posmarowaną tłuszczem blachę, tak by zrobić podwyższone brzegi (można rozwałkować ciasto na rozmiar blaszki). Ciasto nakłuć widelcem. (Ponieważ nie chciałam, żeby mi się wybrzuszyło, położyłam na wierzchu kawałek papieru do pieczenia i wysypałam na blaszkę fasolę, można to jednak pominąć jeśli nie mamy fasoli). Piec w 180°C przez 15 minut.
W garnku podgrzewać mleko wymieszane z masłem, miodem, cukrem, żółtkami, esencją i mąką. Nie zagotować, lecz podgrzewać cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa o konsystencji budyniu.
Ciasto wyjąć z piekarnika (jeśli piekliśmy z fasolą zdjąć ją oraz papier), wyłożyć na ciasto masę karmelową. Włożyć do piekarnika na ok. 15 minut, zmniejszyć jednocześnie temperaturę do 150ºC.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i zmiksować, aż powstanie gładka, lśniąca masa. Wyłożyć równomiernie na ciasto i piec przez ok 5-10 minut, aż beza się zarumieni. Ciasto podawać ciepłe lub zimne.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2012/05/Tarta-karmelowa-z-Nowej-Zelandii.html