Wykonanie
Kuchnia Nowej Zelandii na angielski charakter, ze względu na uprawę często wykorzystuje się tu
awokado i
kiwi. Często przygotowuje się
owoce morza. Podobną dużą inwencję przejawiają nowozelandzkie gospodynie w słodkich wypiekach...każdy z nas zna chyba deser Białą Pavlovą, choć co do pochodzenia tego deseru toczą się spory. Ostatnio wdorwałam książkę "Smak tropików (kuchnie Pacyfiku)" Beaty Markuzy i dzięki niej kulinarnie odwiedziłam Nową Zelandię przygotowując tartę karmelową. Można ją jeść zarówno na ciepło, jak i zimno. Mnie smakowała w obydwóch wersjach.
Tarta karmelowa (na blachę do tart o średnicy 27,5 cm)Ciasto:170g
masła lub
margaryny w temperaturze pokojowej2 i 1/4 łyżki
cukru1
jajko1,5 szklanki (250ml)
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliMasa karmelowa:3/4 szklanki
mleka skondensowanego niesłodzonego (wg mnie względnie można się pokusić o przygotowanie masy na kremówce lub kremówce wymieszanej z
mlekiem)1,5 łyżki
masła1,5 łyżki
mioduniepełna szklanka
cukru brązowego (ok. 7/8 szklanki)3
żółtka1 łyżeczka
aromatu waniliowego1
cukier waniliowy2 i 1/4 łyżki
mąki pszennejDekoracja:3
białka6 łyżek
cukru pudruMasło utrzeć z
cukrem. Dodać
jajko, zmiksować do połączenia. Następnie wsypywać
mąkę pomieszaną z proszkiem i
solą. Wyrobić ciasto, aż powstanie gładka masa. Wyłożyć
ciastem posmarowaną tłuszczem blachę, tak by zrobić podwyższone brzegi (można rozwałkować ciasto na rozmiar blaszki). Ciasto nakłuć widelcem. (Ponieważ nie chciałam, żeby mi się wybrzuszyło, położyłam na wierzchu kawałek papieru do pieczenia i wysypałam na blaszkę
fasolę, można to jednak pominąć jeśli nie mamy
fasoli). Piec w 180°C przez 15 minut.W garnku podgrzewać
mleko wymieszane z
masłem,
miodem,
cukrem,
żółtkami, esencją i
mąką. Nie zagotować, lecz podgrzewać cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa o konsystencji budyniu.Ciasto wyjąć z piekarnika (jeśli piekliśmy z
fasolą zdjąć ją oraz papier), wyłożyć na ciasto masę karmelową. Włożyć do piekarnika na ok. 15 minut, zmniejszyć jednocześnie temperaturę do 150ºC.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać
cukier i zmiksować, aż powstanie gładka, lśniąca masa. Wyłożyć równomiernie na ciasto i piec przez ok 5-10 minut, aż
beza się zarumieni. Ciasto podawać ciepłe lub zimne.