Wykonanie
Uwielbiam spokojne, niedzielne poranki, kiedy
mogę się wyspać, nigdzie się nie spieszę i mam czas na większe szaleństwa
śniadaniowe niż zazwyczaj. Dziś przygotowałam lekkie naleśniki z dodatkiem
płatków owsianych. Pycha!

Składniki (na dwie porcje):1/4 szklanki
płatków owsianych pełnoziarnistych Melvit SECRET Family*,1/2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej,1
jajko,1 łyżka
cukru,1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej,1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia,3/4 szklanki
mleka.Do podania:
syrop klonowy,
serek, np.
waniliowy,krem karmelowy lub
orzechowy,
owoce,
orzechy.Wykonanie:Oddzielamy
białko od
żółtka. Do
żółtka dodajemy
płatki owsiane,
mąkę,
cukier,
sodę,
proszek do pieczenia oraz
mleko, miksujemy na gładką masę.
Białko wraz ze szczyptą
soli ubijamy na sztywną pianę, a następnie delikatnie łączymy z wcześniej przygotowaną masą. Na rozgrzaną patelnię wylewamy niewielkie porcje ciasta, smażymy aż placuszek urośnie, pojawią się pęcherzyki powietrza, a spód będzie zrumieniony. Odwracamy na drugą stronę i smażymy około jednej minuty.Naleśniki podajemy z tym na co mamy ochotę! Są wyśmienite z
syropem klonowym,
twarożkiem, kremami, czy
owocami.

Smacznego!

P.S. Naleśniki można również serwować jako lekki obiad lub deser!* wpis zawiera lokowanie produktu