Wykonanie

Dorodny
bakłażan zachęcałmnie i kusił swą połyskliwą,jędrną, ciemną skórką.Nie dałam się długo prosić.Kupiłam go z radością.Umyłam, osuszyłam,nadziałam dwoma pokrojonymi w słupki ząbkami
czosnku.Zawinęłam w folięaluminiową i włożyłamdo piekarnika.Piekłam go godzinę w temperaturze 200 °C.W międzyczasie posiekałam drobno jedną
cebulę, podsmażyłam ją na klarowanym
maśle. Na tej samej patelni zasmażyłam po dwie łyżkipokrojonej w kostkę
papryki czerwonej, zielonej i żółtej.Gorącą
oberżynę wyjęłam z piekarnika, obrałam ze skóry, pokroiłam drobno..Połączyłam z
cebulą i
papryką, dodałam pół pęczka posiekanej
natki pietruszki. Dokładnie wymieszałam.Doprawiłam
solą,
białym pieprzem i odrobiną
soku z cytryny.Pastę nakładałam na
krakersy i na
pszenne pieczywo.Smacznego :)