Wykonanie
Każdy sportowiec wie, że o stawy trzeba dbać. Teraz, gdy moja zwichnięta kostka powoli dochodzi do siebie (po ponad miesiącu przestała boleć), skorzytam z dietetycznych wskazówek, jak zadbać o stawy jeszcze lepiej!Czy wiecie, że to właśnie żywność jest naturalnym źródłem substancji, które budują nasze kości i stawy? Niektóre produkty potrafią łagodzić ból, leczyć, a także zapobiegać stanom zapalnym.Oto kilka porad jak zadbać o kondycję naszych stawów wprost od Kamili, zapraszam :)
SportUmiarkowana aktywność jest jedną z metod na wzmocnienie kości i
mięśni, utrzymanie prawidłowej ruchomości stawów oraz zapobieganie ich zesztywnieniu.Jednak należy pamiętać, by zachować umiar . Zbyt intensywne czy też przeciążające ćwiczenia mogą nadwyrężać stawy, sprzyjać ich urazom i powodować ból.Dieta – zalecane produkty:
Nabiał – źródło
białka i wapnia, budulec chrząstki stawowej. Każdego dnia włączaj do swojej diety:
sery,
kefiry,
jogurty,
mleko.Błonnik i witamina B (łagodzi stres – długotrwały stres może wywołać bardzo niekorzystne zmiany w mazi stawowej). Wybieraj
pieczywo pełnoziarniste,
razowe,
makarony razowe,
ryż brązowy,
płatki owsiane,
otręby,
siemię lniane i
warzywa strączkowe.Kwasy omega-3 – poprawiają ruchowość stawów i nasilają wytwarzanie hormonów tkankowych łagodzący procesy zapalne w stawach. Wybieraj
ryby morskie. Dodatkowo,
ryby jak np.
halibut,
makrela,
śledź,
dorsz,
tuńczyk,
sardynki, są bogate w witaminę D, która ułatwia przyswajanie wapnia i działa przeciwzapalnie. Korzystny wpływ na stawy mają także:
olej lniany,
olej rzepakowy,
oliwa z oliwek,
orzechy włoskie i
siemię lniane. Oprócz kwasów omega-3 zawierają witaminę E, która ma działanie przeciwzapalne.Związki siarki, które ograniczają wytwarzanie hormonów tkankowych podtrzymujących stan zapalny, znajdziesz w
cebuli i
czosnku, a także przyprawach:
bazylii,
mięcie,
anyżu, goździkach,
szałwii i chrzanie.Antyoksydanty – zapobiegają procesowi zwyrodnieniowego i opóźniającego starzenie się stawów. Wybieraj te, które dodatkowo zawierają witaminę C (jest niezbędna do wytwarzania kolagenu, który buduje chrząstkę, poprawia stan
tkanki łącznej i odpowiada za kondycję stawów i ścięgien), czyli:
marchew,
młode ziemniaki,
brokuły,
kapustę,
buraki,
pietruszkę,
seler,
por,
żurawinę,
truskawki,
cytrusy oraz
owoce dzikiej róży. Z
napojów wybieraj te, które zawierają bioflawonoidów –
soki z
winogron,
czarnej porzeczki, aronii, zielona
herbata.
Nogę zwichnęłam 9 kwietnia i do tej
pory ją wiążę w bandaż, smaruję maścią przeciwbólową i staram się trzymać wysoko. Bardzo mało chodzę i zawsze z pomocą laski. Nie miałam wcześniej nigdy takiego urazu i nie mam żadnego doświadczenia, ale mam wrażenie, że to trwa zbyt długo. Może możecie mi jakoś doradzić, może Was kiedyś spotkała taka kontuzja? Jak sobie z nią rodziliście, bo dla mnie to już wręcz dołujące...POZDRAWIAM SIOSTRY!