ßßß Cookit - przepis na Tacos mexicanos !

Tacos mexicanos !

nazwa

Wykonanie

Moje tacos trochę ulepszyłam ... dodałam ulubioną kukurydzę, czarną fasolę zamiast czerwonej, papryczki serrano, kolendrę i posypałam pysznym hiszpańskim serem startym na tarce .. chwilę zapiekłam i pożarłam bo o zjedzeniu kulturalnym mowy nie było! Nie da się ukryć, że zrobienie aromatycznej salsy w zimie graniczy z cudem ... niestety nie te pomidory więc kolejną trzeba przygotować koniecznie gdy sezon na pomidory będzie w pełni ale nie narzekam, zjadłam i w całości było pysznie!
Podróże kulinarne Kuchnia Meksykańska
Składniki:
8 muszli taco
2 zmiażdżone ząbki czosnku
400g mielonej wołowiny
łyżeczka mielonej chili ( użyłam świeżej )
300g czerwonej fasoli ( użyłam czarnej )
1/3 szklanki koncentratu pomidorowego ( użyłam pulpy pomidorowej )
2 średnie pomidory pokrojone w kostkę
ser manchego starty na tarce ( od siebie )
kukurydza ( od siebie )
kolendra ( od siebie )
Rozgrzej olej na patelni, smaż czosnek i wołowinęmięso w całości się przyrumieni. Dodaj chili, koncentrat pomidorowy, pomidory i duś na małym ogniu 15 minut. Opiecz w międzyczasie muszle taco w piekarniki nagrzanym do 180' przez około 5 minut. Przed podaniem wypełnij muszle wołowiną oraz salsą, posyp serem i na chwilę włóż do piekarnika, wyjmij posyp świeżą kolendrą i zjedz!
Składniki: Salsa Cruda
drobno posiekany ogórek
drobno posiekana czerwona cebula
2 drobno posiekane pomidory
2 łyżeczki sosu chili
posiekany pęczek kolendry
Zmieszaj wszystkie składniki i odstaw.
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2015/02/tacos-mexicanos.html