Wykonanie
Pierwsze spotkanie z Miso zapisuje jako całkiem przyjemne.Nazwa zupy miso pochodzi stąd, że głównym jej składnikiem jest pasta miso . Pasta miso to inaczej aktywna biologicznie
soja, która została w specjalny sposób sfermentowana.Dlaczego warto jeść Miso?- doskonałe źródło
białka- wysokiej jakości tłuszcz- cenne minerały- zapobiega osłabianiu kości- zapobiega zatruciu organizmu, którego przyczyną jest zarówno palenie papierosów jak i spożywanie
alkoholu- ogromna ilość glukozy, prostego
cukru, który dostarcza bardzo szybkoenergii* Badania przeprowadzone w Japonii pokazują, że regularne spożywanie miso jest jednym z głównych kroków jakie możemy podjąć, aby osiągnąć długowieczność.Firma Biofuturo przesłała mi paczuszkę z produktami do testowania w której składzie otrzymałam:-
musli Fitnes Danie, lekkie ziarenka- miso czyste
sojowe-
oliwa z oliwek-
soczewica czerwona-
dżem z
jagody leśnejWypróbowałam na wstępie najbardziej nieznany mi produkt jakim było Miso (już nie jest)Co
mogę napisać o tym produkcie oprócz tego, że zanim się przymierzyłam do działania z Miso w kuchnitrochę o nim poczytałam i produkt ten uznałam za nieśmiertelny :-)Miazga, która leczy, odtruwa, powoduje, że moja skóra jest gładka i piękna...Co
mówi Miso po otwarciu słoika?Czarna gęsta maź, przypominająca zapachem
Maggi.Wykorzystałam ją w zupie choć przeglądając różne przepisy
doszłam do wniosku,że każda potrawa zawierająca w składzie pastę Miso będzie miała nazwę Misowięc i moja zupa nazywa się Miso z dodatkami...Całkiem przyzwoita zupa, ładna barwa i nie tak słona pasta jak o niej piszą.Przygotowałam
bulion warzywny doprawiony jak zwykle, dodałam3 łyżeczki pasty Miso i
wywar był palce lizać!Zapraszam do mojej pierwszej przygody z Miso dzięki Biofuturo.
Miso z gryczaną Sobą.mojego przepisuSkładniki: na 2 porcje0,5l
bulionu z warzyw3 łyżeczki pasty sojowej Miso1/2 łyżeczki
imbiru1/2 łyżeczki
kardamonu1/2 małej
papryczki chili1/2
fileta z piersi kurczaka100g
grzybów Mun
makaron gryczany
Sobapor do dekoracjiząbek
czosnkukilka listków
majeranku1 łyżka
octu ryżowegoPrzygotowanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Bulion zagotować, dodać zmiażdżony ząbek
czosnku,
papryczkę chilikardamon oraz
imbir.
Grzyby Mun oraz
filet z kurczaka pokroić na cieniutkie paseczki,dodać do
bulionu. Gotować ok 7 minut,po tym czasie dodać pastę Miso oraz
ocet ryżowy,dobrze wymieszać.Nalać do bulionówek, dodać
makaron Soba na wierzch,udekorować
porem i listkami
majeranku.Smacznego!Dodaję do akcji: