ßßß Cookit - przepis na Ryz zapiekany z jablkami

Ryz zapiekany z jablkami

nazwa

Wykonanie

Tak sie bardzo czesto odzywialam na studiach- takie danie nie oproznialo za bardzo mojej studenckiej kieszeni ;) A dobre bylo, a jakze :)
Dla 4 osob:
2 szklanki mleka
1 lyzka cukru waniliowego
4 lyzki cukru
1 szklanka ryzu do risotto
100 g masla
100 ml smietany kremowki
4 winne jablka
po lyzeczki cynamonu
Mleko zagotowac z cukrem waniliowym i 2 lyzkami cukru. Jablka obrac, pokroic w kostke, wymieszac z pozostalym cukrem i cynamonem. Ryz wyplukac na sicie, podsmazyc na dwoch lyzkach masla, zalac polowa mleka i gotowac na niewielkim ogniu. Dodawac stopniowo pozostale mleko, mieszajac, w miare az plynu ubywa, gotwac az ryz bedzie prawie miekki. Nastepnie ryz wymieszac z kremowka. Naczynie do zapiekania wysmarowac maslem. Wylozyc polowe ryzu, nastepnie jablka i przykryc pozostalym ryzem.
Posypac wiorkami masla. Zapiekac ok. 30 minut w temperaturze 200°C.
Przepis z: "Przyjaciolka" nr 21/2012
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/07/Ryz-zapiekany-z-jablkami.html