Wykonanie
Tak sie bardzo czesto odzywialam na studiach- takie danie nie oproznialo za bardzo mojej studenckiej kieszeni ;) A dobre bylo, a jakze :)Dla 4 osob:2 szklanki
mleka1 lyzka
cukru waniliowego4 lyzki
cukru1 szklanka
ryzu do risotto100 g
masla100 ml
smietany kremowki4
winne jablkapo lyzeczki
cynamonuMleko zagotowac z
cukrem waniliowym i 2 lyzkami
cukru.
Jablka obrac, pokroic w kostke, wymieszac z pozostalym
cukrem i
cynamonem. Ryz wyplukac na sicie, podsmazyc na dwoch lyzkach
masla, zalac polowa
mleka i gotowac na niewielkim ogniu. Dodawac stopniowo pozostale
mleko, mieszajac, w miare az plynu ubywa, gotwac az ryz bedzie prawie miekki. Nastepnie ryz wymieszac z kremowka. Naczynie do zapiekania wysmarowac
maslem. Wylozyc
polowe ryzu, nastepnie
jablka i przykryc pozostalym
ryzem.

Posypac wiorkami
masla. Zapiekac ok. 30 minut w temperaturze 200°C.

Przepis z: "Przyjaciolka" nr 21/2012