ßßß Cookit - przepis na Rukola z vinaigrette i serem zagrodowym

Rukola z vinaigrette i serem zagrodowym

nazwa

Wykonanie

Sałata, vinaigrette i twardy ser dojrzewający. Prościej się nie da. Ale żeby nie było zbyt powszechnie, d laczego nie zastąpić popularne Grana Padano, Parmigiano Reggiano, czy Pecorino - polskimi, twardymi serami zagrodowymi? Włoskim smaku oczywiście nie umniejszam. To wybitne klasyki i je uwielbiam. Ale kulinarny, lokalny patriotyzm jest czasem jak najbardziej na miejscu. Dlatego do takiej prostej, zaledwie kilkuskładnikowej sałatki wybieram tym razem polski, twardy ser o intensywnym smaku.
O takich serach, pisałam w poście Laboratorium smaku #2. Polskie sery zagrodowe . Miałam wówczas okazję kosztować, podczas degustacji komentowanej, dwa twarde sery: 12-miesięczny Bursztyn oraz Mazuriano od Frontiery.
Przypomnę Wam tylko, że Bursztyn to ser przypominający włoski Grana Padano. Może nie do końca jest zagrodowy, ale zdecydowanie mógłby być. Ma zwarty i lekko kruchy miąższ z charakterystycznymi kryształkami. Mazuriano natomiast to ser owczy z gatunku twardych, w typie Pecorino. Posiada absolutnie doskonały, intensywny smak.
Mam więc fantastyczną w smaku rukolę, twardy ser zagrodowy, do tego kilka kropli vinaigrette na bazie mojego ulubionego octu z orzechów włoskich, grubo mielony pieprz kolorowy, sól morską - i nic więcej do szczęścia mi nie trzeba. Przynajmniej na czas konsumpcji sałatki :-)
Mogłabym dodać garść malin, orzechy, łososia lub inne dobroci. Ale to w innym odcinku opowieści...
Składniki:
250 g rukoli
1 łyżka octu balsamicznego, orzechowego lub innego ulubionego
2 łyżki oliwy extra vergine
sól morska
pieprz kolorowy świeżo mielony
50 g twardego, dojrzewającego sera zagrodowego (najlepiej Mazuriano)
Przygotowanie:
Sałatę płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy.
Ocet mieszamy z oliwą extra vergine do uzyskania jednolitej emulsji.
Ser kruszymy, lub wycinamy w płatki.
Na talerz wykładamy rukolę, płatki sera, polewamy sosem i posypujemy solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Upajamy się chwilą przyjemności.
,
Składnik główny:
rukola,
Składnik główny:
sałata,
Składnik główny:
ser,
Rodzaj dania:
Sałata/Sałatka,
Przekąska,
Źródło:http://artkulinaria.pl/rukola-z-vinaigrette-i-serem-zagrodowym