Wykonanie
Sałata, vinaigrette i twardy
ser dojrzewający. Prościej się nie da. Ale żeby nie było zbyt powszechnie, d laczego nie zastąpić popularne
Grana Padano, Parmigiano Reggiano, czy Pecorino - polskimi, twardymi
serami zagrodowymi? Włoskim smaku oczywiście nie umniejszam. To wybitne klasyki i je uwielbiam. Ale kulinarny, lokalny patriotyzm jest czasem jak najbardziej na miejscu. Dlatego do takiej prostej, zaledwie kilkuskładnikowej sałatki wybieram tym razem polski, twardy
ser o intensywnym smaku.O takich serach,
pisałam w
poście Laboratorium smaku #2. Polskie
sery zagrodowe . Miałam wówczas okazję kosztować, podczas degustacji komentowanej, dwa
twarde sery: 12-miesięczny
Bursztyn oraz Mazuriano od Frontiery.Przypomnę Wam tylko, że
Bursztyn to
ser przypominający włoski
Grana Padano. Może nie do końca jest zagrodowy, ale zdecydowanie mógłby być. Ma zwarty i lekko kruchy miąższ z charakterystycznymi kryształkami. Mazuriano natomiast to
ser owczy z gatunku twardych, w typie Pecorino. Posiada absolutnie doskonały, intensywny smak.Mam więc fantastyczną w smaku
rukolę, twardy
ser zagrodowy, do tego kilka kropli vinaigrette na bazie mojego ulubionego
octu z
orzechów włoskich, grubo mielony
pieprz kolorowy,
sól morską - i nic więcej do szczęścia mi nie trzeba. Przynajmniej na czas konsumpcji sałatki :-)Mogłabym dodać garść
malin,
orzechy,
łososia lub inne dobroci. Ale to w innym odcinku opowieści...Składniki:250 g
rukoli1 łyżka
octu balsamicznego,
orzechowego lub innego ulubionego2 łyżki
oliwy extra verginesól morskapieprz kolorowy świeżo mielony50 g twardego,
dojrzewającego sera zagrodowego (najlepiej Mazuriano)Przygotowanie:
Sałatę płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy.
Ocet mieszamy z
oliwą extra vergine do uzyskania jednolitej emulsji.
Ser kruszymy, lub wycinamy w
płatki.Na talerz wykładamy
rukolę,
płatki sera, polewamy sosem i posypujemy
solą morską oraz świeżo zmielonym
pieprzem.Upajamy się chwilą przyjemności.


,Składnik główny:
rukola,Składnik główny:
sałata,Składnik główny:
ser,Rodzaj dania:Sałata/Sałatka,Przekąska,