Wykonanie
Byłoby idealnie
mieć w domu specjalny przyrząd, by idealnie pokroić
cukinię - na cieniutkie i równe plasterki, ale jak widać (na zdjęciach) można poradzić sobie nożem. To tylko kilka składników.
Cukinia jest wyrazista w smaku dzięki pesto . Dałam tu pesto z
natki pietruszki, żeby było bardziej po polsku. Obok grzanek z kremem
serowym z prażonymi
orzechami i grzanek serwowanych z domowym pesto, stanowiło komplet przystawek przed proszonym obiadem. Polecam.Składniki (na 13 koreczków):1 mała, twarda
cukinia3/4 kulki
sera mozzarella z zalewy2 -4 łyżki pesto z
natki pietruszki, z tego przepisu
pomidorki koktajloweew. kilka listków świeżej
bazyliiolej do nasmarowania patelnidodatkowo: wykałaczkiWykonanie:
Cukinię ze skórką umyć, wytrzeć ręcznikiem, odciąć końce. Pokroić ją wzdłuż na jak najcieńsze plasterki (i by zachować je w całości). Patelnię do grillowania posmarować cienką warstwą
oleju np. z użyciem ręcznika papierowego.
Cukinię grillować z każdej strony - do miękkości. Zdjąć z patelni i ostudzić.W międzyczasie przygotować pesto i pokroić
mozzarellę na mniejsze kawałki.Każdy plaster
cukinii popieprzyć i ewentualnie też posolić (zależy od tego jak słone jest pesto), posmarować pesto, nałożyć
ser i ewentualnie także
bazylię, zwinąć wzdłuż dłuższego
boku. Nadziać na wykałaczkę, a następnie nadziać słodki
pomidor koktajlowy.
***Zwijać
cukinię można także tak