Wykonanie
Po krótkim
pobycie w górskim klimacie wracam do rzeczywistości. Miałam napisać szarej ale tak się stęskiniłam za domem, że w żadnym razie to słowo nie pasuje. Wróciłam wypoczęta pomimo kilometrów, które wychodziłam po górskich szlakach. Jedzenie góralskie jak zawsze było pyszne, postaram się wkrótce niektóre rzeczy odtworzyć. A dzisiaj przedstawiam Wam danie z kuchni chińskiej. Prosta i smaczna potrawka z
indyka lub
kurczaka, którą przygotowałam jeszcze przed wyjazdem. Przepis pochodzi z Kolekcji Dobrej Kuchni. Polecam:)

Składniki:4
czerwone papryki4
zielone papryki ( nie miałam więc zastapiłam czerwoną)1 duża
cebula2 ząbki
czosnku60 dag
mięsa z indyka (można zastąpić
kurczakiem)3 łyżki
oleju1/2 szklanki
wytrawnego białego wina1-2 łyżki
octu winnego1/4 litra rosołu1 łyżka
sosu sojowego15 dag
kiełków sojowych (pominęłam bo nie lubimy)1 łyżka
mąki ziemniaczanej1-2 łyżeczki
cukruszczypta
soli i
pieprzuStrąki papryki umyć, wydrążyć gniazda nasienne i drobno pokroić. Podobnie przygotować
czosnek i
cebulę.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić je w małe kawałeczki. Na patelni mocno rozgrzać
olej i smażyć małymi porcjami. Doprawić
solą i
pieprzem i przełożyć z patelni w ciepłe miejsce. Na tym samym tłuszczu zeszklić
cebulę i
czosnek, dodać pokrojone
strąki papryki i krótko razem dusić. Kiedy
papryka jest półmiękka, włożyć
mięso, zalać
winem, rosołem i
octem winnym, a następnie dusić kilka minut na małym ogniu. Pod koniec dodać umyte, odsączone
kiełki sojowe ( za pierwszym razem dodałam, nie smakowały nam ale z powodzeniem powtarzam to danie bez
kiełków) oraz
cukier.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w małej ilości zimnej
wody i polać nią potrawę. Jeżeli ktoś lubi kuchnię nieco bardziej łagodną może zrezygnować z dodawania
octu winnego. Danie najlepiej pasuje do
ryżu lub
makaronu ryżowego lub chińskiego.Smacznego:)