Wykonanie
Szybkie, smaczne danie kuchni tajskiej. Muu wan, dosłownie oznacza słodką
wieprzowinę, a charakterystyczny smak dania otrzymujemy dzięki
sosom rybnym i cukrowi. Od siebie, danie wzbogaciłam warzywami. Przepis od Jo.
hanny (klik) z książki "The Food of Thailand" .

Składniki:2
cebule, pokrojone na cieniutkie plasterki6 ząbków
czosnku, drobno posiekanego1/2 kg
wieprzowiny (pokroić w cienkie kawalki lub paski)1 łyżka
sosu ostrygowego (oyster sauce)1 łyżka
sosu rybnego1 łyżka
sosu sojowego4 łyżki
cukru palmowego (lub innego ciemnego
cukru np. muscvado)
pieprzopcjonalnie 2 garści
fasolki szparagowej i jedna duża
marchewka, pokrojona w słupki,
szczypior.

Wykonanie:1. W woku rozgrzać
olej (4-5 łyżek). Na gorący
olej wrzucić
cebule i ciąglemieszając smażyć, aż będzie chrupiąca i złocista.
Cebule wyciągnąć łyżkącedzakową i odsączyć na papierowych ręczniczkach.2. Sosy i
cukier wymieszać razem.3. Część
oleju wylać (w woku powinno pozostać jedynie ok półtora łyżki
oleju zesmażenia
cebuli) i na gorący
olej wrzucić drobno posiekany
czosnek. Smażyć,ciągle mieszając, aż
czosnek sie zrumieni.4. Dodać
wieprzowinę, smażyć, mieszając przez kilka minut.5. Wlać mieszankę
sosów i
cukru. Dobrze zamieszac i smażyć przez 5 minut.Sos powinien zgęstnieć i "przykleić się" do
wieprzowiny. Wrzuć na patelnię warzywa i smaż aż będą al dente (ok 5 min).6. Posypać smażoną
cebulą,
pieprzem i posiekanym
szczypiorem.