ßßß Cookit - przepis na Muu wan (หมูหวาน) czyli słodka świnka

Muu wan (หมูหวาน) czyli słodka świnka

nazwa

Wykonanie

Szybkie, smaczne danie kuchni tajskiej. Muu wan, dosłownie oznacza słodką wieprzowinę, a charakterystyczny smak dania otrzymujemy dzięki sosom rybnym i cukrowi. Od siebie, danie wzbogaciłam warzywami. Przepis od Jo.hanny (klik) z książki "The Food of Thailand" .
Składniki:
2 cebule, pokrojone na cieniutkie plasterki
6 ząbków czosnku, drobno posiekanego
1/2 kg wieprzowiny (pokroić w cienkie kawalki lub paski)
1 łyżka sosu ostrygowego (oyster sauce)
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka sosu sojowego
4 łyżki cukru palmowego (lub innego ciemnego cukru np. muscvado)
pieprz
opcjonalnie 2 garści fasolki szparagowej i jedna duża marchewka, pokrojona w słupki, szczypior.
Wykonanie:
1. W woku rozgrzać olej (4-5 łyżek). Na gorący olej wrzucić cebule i ciągle
mieszając smażyć, aż będzie chrupiąca i złocista. Cebule wyciągnąć łyżką
cedzakową i odsączyć na papierowych ręczniczkach.
2. Sosy i cukier wymieszać razem.
3. Część oleju wylać (w woku powinno pozostać jedynie ok półtora łyżki oleju ze
smażenia cebuli) i na gorący olej wrzucić drobno posiekany czosnek. Smażyć,
ciągle mieszając, aż czosnek sie zrumieni.
4. Dodać wieprzowinę, smażyć, mieszając przez kilka minut.
5. Wlać mieszankę sosów i cukru. Dobrze zamieszac i smażyć przez 5 minut.
Sos powinien zgęstnieć i "przykleić się" do wieprzowiny. Wrzuć na patelnię warzywa i smaż aż będą al dente (ok 5 min).
6. Posypać smażoną cebulą, pieprzem i posiekanym szczypiorem.
Źródło:http://grubajadzia.blogspot.com/2012/04/muu-wan-czyli-sodka-swinka.html