Wykonanie
8 JAJ1
BUŁKA CZERSTWA0,5 SZKL
MLEKA1 ŁYŻKA
MASŁA ROŚLINNEGO1
CEBULAO,5 ŁYZKI
MAKI ZIEMNIACZANEJ2 ŁYZKI BULKI TARTEJ2 ŁYZKI
SMALCU LUB
OLEJUSÓLPIEPRZ1-2 ŁYZKI UMYTEJ I POSIEKANEJ ZIELONEJ
PIETRUSZKIWYKONANIE
Jaja umyć, 6 jaj ugotować na twardo, zalać zimna
wodą, wyjąć i obrać.
Bułkę namoczyć w
mleku.
Cebulę obrać opłukać, pokrajać w plastry i lekkopodsmażyć na części tłuszczu.
Jaja ugotowane zemleć w maszynce razem z
bułkąodsączoną z
mleka oraz z
cebulą. Do masy dodać surowe
jaja,
mąkę ziemniaczaną,
sól pieprz i zieloną
pietruszkę, wymieszać Z masy jajecznej formować kotlety,obtaczać w
bułce tartej i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Podawać z
ziemniakami i surówką.