Wykonanie
«
OWOCOWY DESER czyli „Greckie inspiracje” cz. 4Pzdr :) »23 Kwiecień 2013 Autor: aniado

Tradycyjna, prawdziwie grecka
sałatka składa się z dużych kawałków
pomidorów,
ogórków, „kółek”
czerwonej cebuli, czarnych
oliwek, plastrów
sera feta posypanych
suszonym oregano. Całość polewa się dużą ilością
oliwy i zaostrza paroma kroplami
octu winnego.Ośmielę się napisać, że to najbardziej znana w Polsce potrawa kuchni greckiej, aczkolwiek mianem tym często określamy wszelkiego rodzaju sałatki z dodatkiem
sera feta… ;)Uwaga: Na zdjęciach – moja spersonalizowana wersja sałatki greckiej, bez
cebuli ale za to z
papryką :)

Na koniec cyklu „Greckie inspiracje” jeszcze garstka powyjazdowych refleksji i podziękowań :)Ateny powitały nas piękną pogoda i oszałamiającym wprost zapachem kwitnących drzewek
cytrusowych. Niesamowite jest to, że na tych drzewach są jednocześnie kwiaty i…
owoce :)

Kolejną ciekawostką były dla mnie psy… Duże, wyglądające na bezpańskie, ale jednocześnie nie chude i z obrożami. Można je było spotkać wylegujące się na każdym kroku w samym centrum miasta…

Przy okazji chciałabym bardzo gorąco podziękować Dorocie za wszystkie rady i podpowiedzi, dzięki którym nasz pobyt w Atenach był jeszcze fajniejszy i smaczniejszy.Dorota prowadzi wspaniały i ogromnie ciekawy blog „Sałatka po grecku” – „lektura obowiązkowa” dla wszystkich, którzy wybierają się do Grecji lub po prostu interesują się życiem mieszkańców tego
kraju „od kuchni” :)