Wykonanie
Kolejna „wariacja na temat” kotletów mielonych. Tym razem w roli farszu występuje
szpinak, który dodaje zarówno smaku jak i uatrakcyjnia wygląd ;)Jest to jednocześnie wspaniałe „Danie – Przemytnik”.Polecam :)Uwaga:)Kotlety mielone faszerowane
szpinakiem można podawać jak tradycyjne „mielone” lub „na sposób włoski” tj. z aromatycznym
sosem pomidorowym.
Składniki:Kotlety: (6-7 sztuk)1/2 kg
mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego z
szynki1
cebula – drobno posiekana2 czubate łyżki błyskawicznych
płatków owsianychsól i
pieprz do smaku
oliwa z oliwekFarsz:1 opakowania
mrożonego szpinaku (najlepiej całe liście)1 mała
cebula – drobno posiekana2 ząbki
czosnkuoliwa z oliweksól i
pieprzWykonanie:Przygotować farsz.
Szpinak umyć i dokładnie „otrząsnąć” z
wody. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki
oliwy. Dodać posiekaną drobno
cebulę oraz przeciśnięty
czosnek i smażyć na średnim ogniu aż
cebula zmięknie. Zdjąć na talerz i odstawić. Na tę samą patelnię wlać 1-2 łyżki
oliwy i dodać
szpinak. Smażyć do momentu aż liście zwiędną, a płyn odparuje. Wymieszać z usmażoną
cebulą. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Płatki owsiane zalać 1/2 szklanki gotującej
wody i odstawić do rozklejenia i ostygnięcia.
Mięso mielone wymieszać dokładnie z posiekaną drobno
cebulą i rozklejonymi
płatkami owsianymi. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Mokrymi dłońmi formować z
mięsa średniej wielkości placuszki (grubości około 1-1,5 cm), na każdym kłaść 1 łyżkę farszu i dokładnie oklejać dookoła masą
mięsną. (Uwaga! Farsz musi być baaardzo dokładnie oklejony, a masa
mięsna musi tworzyć spoistą całość, w przeciwnym razie podczas smażenia i
pieczenia mięsna otoczka popęka i będzie widać
szpinak.)Gotowe kotlety obrumienić na gorącej
oliwie ze wszystkich stron, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Piec bez przykrycia przez 30 minut w temperaturze 180-190 stopni.Po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku przez 5-10 minut aby „doszły”.Podawać z ulubioną
sałatką (np. grecką) i/lub warzywami gotowanymi na parze.Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGUSmakowite dania na co dzień i od święta:
Bulion z
pieczarkąRolada szpinakowa z
łososiemJesienny
kurczak z
jabłkamiBabeczki
orzechowe