ßßß Cookit - przepis na KOTLETY ZE SZPINAKIEM

KOTLETY ZE SZPINAKIEM

nazwa

Wykonanie

Kolejna „wariacja na temat” kotletów mielonych. Tym razem w roli farszu występuje szpinak, który dodaje zarówno smaku jak i uatrakcyjnia wygląd ;)
Jest to jednocześnie wspaniałe „Danie – Przemytnik”.
Polecam :)
Uwaga:)
Kotlety mielone faszerowane szpinakiem można podawać jak tradycyjne „mielone” lub „na sposób włoski” tj. z aromatycznym sosem pomidorowym.
Składniki:
Kotlety: (6-7 sztuk)
1/2 kg mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego z szynki
1 cebula – drobno posiekana
2 czubate łyżki błyskawicznych płatków owsianych
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek
Farsz:
1 opakowania mrożonego szpinaku (najlepiej całe liście)
1 mała cebula – drobno posiekana
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Wykonanie:
Przygotować farsz. Szpinak umyć i dokładnie „otrząsnąć” z wody. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy. Dodać posiekaną drobno cebulę oraz przeciśnięty czosnek i smażyć na średnim ogniu aż cebula zmięknie. Zdjąć na talerz i odstawić. Na tę samą patelnię wlać 1-2 łyżki oliwy i dodać szpinak. Smażyć do momentu aż liście zwiędną, a płyn odparuje. Wymieszać z usmażoną cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Płatki owsiane zalać 1/2 szklanki gotującej wody i odstawić do rozklejenia i ostygnięcia.
Mięso mielone wymieszać dokładnie z posiekaną drobno cebulą i rozklejonymi płatkami owsianymi. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mokrymi dłońmi formować z mięsa średniej wielkości placuszki (grubości około 1-1,5 cm), na każdym kłaść 1 łyżkę farszu i dokładnie oklejać dookoła masą mięsną. (Uwaga! Farsz musi być baaardzo dokładnie oklejony, a masa mięsna musi tworzyć spoistą całość, w przeciwnym razie podczas smażenia i pieczenia mięsna otoczka popęka i będzie widać szpinak.)
Gotowe kotlety obrumienić na gorącej oliwie ze wszystkich stron, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Piec bez przykrycia przez 30 minut w temperaturze 180-190 stopni.
Po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku przez 5-10 minut aby „doszły”.
Podawać z ulubioną sałatką (np. grecką) i/lub warzywami gotowanymi na parze.
Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGU
Smakowite dania na co dzień i od święta:
Bulion z pieczarką
Rolada szpinakowa z łososiem
Jesienny kurczak z jabłkami
Babeczki orzechowe
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/11/22/kotlety-ze-szpinakiem