Wykonanie
W tym roku mam już serdecznie dość karnawałowych i ostatkowych słodkości. W długie, zimowe wieczory siadam z książką, kieliszkiem
wina na kanapie i podgryzam coś niezobowiązującego. Czasami zapraszam znajomych na wieczorny seans filmowy. Ostatnio już kilka
razy z tej okazji robiłam proste i szybkie przekąski wytrawne - w sam raz do chrupania w trakcie seansu i smakowania kolejnej butelki ulubionego
wina. Na takie okazje świetne będą kruche, wytrawne ślimaczki z tapenadą, które wypatrzyłam w jednej z ciekawszych książek kulinarnych ostatniego roku.

Od kiedy ruszył Spotify, wsiąkłam zupełnie. Układam własne playlisty,
radio ChilliBite i zachłystuję się nieograniczonym niemalże dostępem do muzyki. Za chwilę potestuję też płatne opcje, ale
póki co wersja podstawowa też jest lux! A wiecie, że do wczoraj nigdy wcześniej nie słyszałam "La Vie en Rose" w wykonaniu Louisa Armstronga ? Cudowne! ot tak przy okazji piękny utwór dla świętujących 14 lutego :)Przepis na te pyszne wytrawne ślimaczki, bardzo bardzo kruche z wyśmienitą tapenadą pochodzi z książki Sigrit Verbert "Smakowite Prezenty" . Możecie zrobić ich furę, część zabrać "na
wino" i
bryżdża do znajomych, a resztę schować w metalowej puszce - są dość długowieczne :)

150g
mąki90g
masła50g
parmezanu1
cytrynasóltapenada:100g czarnych
oliwek bez pestekkilka ząbków
czosnku1 filecik
anchoiskilka
kaparówoliwa z oliwek (niedużo)Zmiksuj razem składniki tapenady -
oliwy dodaj jak najmniej, by pasta pozostała dość gęsta.
Mąkę przesiekaj z
masłem, skótką otartą z
cytryny, startym
parmezanem i
solą. Dodaj ok 1-2 łyżek lodowatej
wody, by ciasto stało się ścisłe. Rozwałkuj je na prostokąt o grubości ok 0,5cm, posmaruj tapenadą i
zwiń wzdłuż dłużsego
boku, nadając kształt rulonu.
Owiń ciasto folią spożywczą i odstaw do schłodzenia na co najmniej 2 godzin. Zimne ciasto pokrój na plasterki i grubości ok 0,5 cm. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piecu rozgrzanym do 180°C przez ok 18-20 minut. Pilnuj by ślimaczki nie zrumieniły się zbyt mocno. Wystudź je na kratce i podawaj jako przekąskę do
wina.