Wykonanie
Opis : Moje kieszonki
z piersi kurczaka powstały spontanicznie. Jak zwykle na szybko padła decyzja, aby kupić
piersi kurczaka, ale tym razem obiecałam sobie, że nie może być nudno, czyli odpadają ukochane przez mojego M. kotlety drobiowe a'la
schabowe.Wyciągnęłam moje długo czekające na okazję
karczochy w marynacie, a chwilę
potem ser feta, który też jakoś nie miał okazji ostatnio zaistnieć w mojej kuchni. Przypadkiem natknęłam się na pomysł z wykorzystaniem
piersi kurczaka właśnie z ww. składnikami i wzięłam się do roboty. Przeszukując internet okazało się, że taki farsz jest dość popularny, więc byłam pozytywnie nastawiona i stworzyłam swoją wersję tego dania.Oczywiście byłam bardzo ciekawa rezultatu, ponieważ nigdy wcześniej nie miałam styczności z
karczochami. W efekcie końcowym kieszonki tak mi zasmakowały, że na drugi dzień zrobiłam je ponownie.Danie urzekło mnie łatwością i szybkością w przygotowaniu, lekkością mimo zawartości
sera i sosu oraz nieco innym smakiem w klimacie ostro-kwaśnym.Polecam.Pochodzenie : przepis własny zainspirowany różnymi źródłami z internetuIlość : 8 roladek, czyli 8 porcji (należy wziąć pod uwagę to, że roladki są lekkie i jako jedną porcję liczyć nawet 2 sztuki dla dorosłego)Składniki :8 pojedynczych
piersi z kurczaka (każda ok. 130 g)
słodka papryka w proszku
sól2 łyżki
oliwy lub
oleju z marynaty po karczochach200 g
fety1 mały słoiczek z
karczochami w marynacie (170 g po odsączeniu marynaty; u mnie marynata
oliwna z
octem)*ok. 1 pęczek
szczypiorku (powinien stanowić tyle samo objętości, co
ser feta)12 pojedynczych gałązek
tymianku400 ml
wody300 ml
mleka1 płaska łyżeczka suszonego
imbiru4 pełne łyżki
mąki pszennej3-4 łyżki
soku z cytryny*
karczochy można kupić w delikatesach lub w dobrych super/hipermarketachPrzygotowanie Początkowe :Każdą
pierś z kurczaka umyć, osuszyć i odciąć nadmiar tłuszczu.W szerszą/grubszą stronę piersi wbić w środek ostry i najlepiej cienki nóż tak, aby przeszedł przez całą długość piersi (należy uważać, ponieważ na cieńszej stronie piersi możemy przebić się nożem, a powinniśmy tego uniknąć).Następnie ostrożnie posuwając ostrze noża w obie boczne strony wyciąć kieszonkę od środka również uważając, aby nie przebić się przez
mięso.
Fetę pokroić w kostkę.Wymieszać składniki.
Karczochy wyciągnąć z marynaty.Do każdej piersi włożyć następująco: pełną łyżeczkę
fety ze
szczypiorkiem, kawałek
karczocha (u mnie jeden kawałek był wielkości
orzecha włoskiego), pełną łyżeczkę
fety ze
szczypiorkiem, kawałek
karczocha, pełną łyżeczkę
fety ze
szczypiorkiem.Każdą pierś spiąć wykałaczkami, aby farsz się nie wydostał (miejsca, gdzie zdarzyło się nam przebić przez
mięso również należy zabezpieczyć).
Przygotowanie Końcowe :Każdą stronę
mięsa lekko przyprawić
solą oraz
słodką papryką.Rozgrzać tłuszcz na patelni.Obsmażyć
mięso na średnim płomieniu z każdej strony na złocisto.Zalać
wodą.Dodać
tymianek.Dusić pod przykryciem przez ok. 10-15 min. do momentu, kiedy
mięso uzyska całkowicie białą barwę, co będzie oznaczało, że jest ugotowane oraz wypuści
soki dla uzyskania
wywaru na sos.
7.
Mięso wyłożyć na talerz i przykryć, aby nie wystygło.8. Do
wywaru dodać
imbir.9. Wymieszać.10. Wymieszać
mleko z
mąką.11. Wlać do gotującego się
wywaru z
mięsa.12. Mieszać do momentu zagotowania się sosu.13. Dodać
sok z cytryny.14.
Piersi z kurczaka włożyć do sosu.15. Podawać z tłuczonymi
ziemniakami z dodatkiem
masła i
mleka oraz z
korniszonami, które podkreślą smak dania.