ßßß Cookit - przepis na Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem

Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem

nazwa

Wykonanie

piątek, 17 Maj 2013, autor: blue_megi, 1 Komentarz »
Duszona. Do tego młode ziemniaczki. Czekam na to cały rok! Podobnie zresztą jak na botwinkę, rabarbar, szparagi i kilka innych krótko dostępnych warzyw
Poniżej podaję Wam mój ulubiony sposób na młodą kapustę.
Składniki:
główka młodej kapusty
nieduża cebula
kawałek surowego boczku
pęczek koperku
łyżka octu winnego
sól, pieprz i cukier do smaku
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Boczek kroimy w kosteczkę. Przesmażamy boczek z cebulą. Kapustę myjemy i szatkujemy. Przekładamy do garnka, dodajemy listek laurowy i dolewamy szklankę wody. Dusimy po przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec duszenia (gdy kapusta zmięknie) przekładamy do niej boczek z cebulą. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez chwilę, odparowując nadmiar wody. Na koniec dodajemy posiekany koperek i ocet. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/salatki/mloda-kapusta-z-boczkiem-i-koperkiem