Kotlety Pożarskiego

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 1
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
filety z piersi kurczaka 500 gramów
bułki czerstwe 2 sztuk
mleko 0,5 szklanek
masło 8 łyżek stołowych
jajka 1 sztuk
żółtka 1 sztuk
bułka tarta 5 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Mięso bardzo drobno posiekać lub zmielić. Przy drugim mieleniu dodać pozbawione skórki i namoczone w mleku, nieodciśnięte bułki. Wymieszać z żółtkiem, 3 łyżkami masła, sola oraz pieprzem i dobrze wyrobić. Formować podłużne kotleciki o grubości do 3-4 cm. Zanurzać w roztrzepanym jajku i obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na maśle, na jasnozłoty kolor z obu stron. Podlać łyżką gorącej wody, przykryć i trzymać na małym ogniu przez kilka minut. Podawać z zielonym groszkiem, marchewką, kalafiorowym puree lub fasolka szparagową polana stopionym masłem.
Uwagi:
Do mięsa można też dodać grzyby lub natkę pietruszki. Zamiast pieprzem można przyprawić imbirem, a kotlety przed podaniem skropić sokiem z cytryny.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Rosyjska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11067/Kotlety-Pozarskiego