Delikatne marchewkowe ciasto w połączeniu z powidłami i kremem na bazie chałwy i masła orzechowego to fajny pomysł na pyszny deser. Idealnie sprawdzi się również jako walentynkowy prezent. Nasza druga połówka będzie zachwycona ;) . Co ważne ciasto przygotowane jest na zdrowym oleju rzepakowym. Jest on naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego powinniśmy zadbać, aby był on stałym elementem naszej zdrowej i zbilansowanej diety.Składniki (ok 14 sztuk):· szklanka mąki pszennej· 3/4 szklanki cukru· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia· 1/2 łyżeczki sody· szczypta soli· 1/2 szklanki oleju rzepakowego· 2 jajka· 240 g startej na tarce o dużych oczkach marchewki· łyżeczka cynamonu· łyżka pasty waniliowej· skórka otarta z 1 pomarańczy· 14 małych łyżeczek powideł - opcjonalnieKrem:· 100 g chałwy waniliowej· 350 g masła orzechowego· 200 g gęstego serka kremowego· 3 łyżki cukru pudru· 3 łyżki śmietanki 30%Mąkę łączymy z sodą,proszkiem do pieczenia , solą i cynamonem. Jajka ucieramy na puszystą masę z cukrem i pastą waniliową. Dodajemy naprzemiennie trochę składników suchych i trochę oleju. Kiedy uzyskamy jednolite ciasto, dodajemy marchewkę startą na tarce o dużych oczkach oraz skórkę otartą z 1 pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej wykładamy po łyżce ciasta marchewkowego, następnie kładziemy łyżeczkę powideł i przykrywamy je kolejną łyżką ciasta. Jeśli chcemy możemy nie dodawać do babeczek powideł i zrobić ich podstawową- czystą wersję. Babeczki pieczemy ok. 30 minut, temp. 190 stopni.Chałwę ucieramy z masłem orzechowym i serkiem na jednolity krem. Cały czas miksując dodajemy cukier puder i śmietankę kremówkę. Masą dekorujemy wystudzone muffinki. Smacznego!Przepis bierze udział w konkursie „POKOCHAJ OLEJ RZEPAKOWY NA WALENTYNKI…I NIE TYLKO”