ßßß Cookit - przepis na Zupa ziemniaczana z fenkułem /koprem włoskim/

Zupa ziemniaczana z fenkułem /koprem włoskim/

nazwa

Wykonanie

Zimowe miesiące to czas kiedy z wielką przyjemnością gotuję zupy i nie wyobrażam sobie dnia bez ciepłej, aromatycznej warzywnej potrawy. Szczególnie gdy na dworze mróz.......
Zimowe zupy są bardzo sycące i mocno rozgrzewające, a przecież o to właśnie chodzi.
Dodatek pieczywa w zupełności wystarcza aby danie było wystarczająco pożywne i wartościowe. Główną bazę moich zup stanowią sezonowe warzywa, kasze i rośliny strączkowe.Gotuję zupy o różnych smakach: te tradycyjne i całkiem nowe, których dotąd nie znałam. Dzisiejsza zupa lekko pachnąca anyżkiem jest bardzo delikatna w smaku , a dodatek przypraw/konieczny/
nadaje jej przyjemnego ostrego posmaku.
Gotowany koper włoski bardzo pozytywnie działa na układ pokarmowy i warto go jadać również takiej formie.
Składniki: /2-3 porcje/
½ cebuli
4 ziemniaki
1 koper włoski
2 łyżki oliwy z oliwek
750 ml bulionu warzywnego
100 g miękkiego żółtego sera /użyłam włoski "Taleggio"/
zielone liście z kopru włoskiego lub suszony koperek
¼ łyżeczki imbiru
¼ łyżeczki płatów chilli
½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
-Cebulę drobno posiekać.
-Z kopru odciąć zgrubiałe łodygi /zielone liści ,jeśli się zachowały, odłożyć do dekoracji /,usunąć włókna i pokroić w kostkę.
-Przygotować bulion warzywny.
-W głębokim rondelku rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć cebulkę.
-Dodać koper , ziemniaki, zamieszać i poddusić kilka minut.
-Wlać gorący bulion i gotować kilkanaście minut do chwili aż warzywa będą miękkie,
-Pod koniec gotowania dodać przyprawy, doprawić do smaku sola i pieprzem.
-Ugotowana zupę zdjąć z ognia, dodać rozdrobniony ser i staranie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
-Zupę przelać do talerzy, udekorować zielonym koprem i podawać z grzankami.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/01/zupa-ziemniaczana-z-fenkuem-koprem.html