ßßß Cookit - przepis na Sałatka ziemiaczana do dań mięsnych z grilla

Sałatka ziemiaczana do dań mięsnych z grilla

nazwa

Wykonanie

Sałatka ziemniaczana to świetny dodatek do mięsnych dań z grilla.
Można przygotować ją dużo wcześniej i schłodzić w lodówce . Kiedy smaki dobrze się ze sobą połączą wydaje mi się o wiele smaczniejsza.
Kombinacji smakowych jest bardzo wiele. Przygotowałam ostatnio te, które najbardziej mi smakują. Przyznam, że lubię dodać do ziemniaków majonez , ocet lub cytrynę czy musztardę, ale ziemniaczki świetnie smakują również z jogurtem czy oliwą z oliwek.
1.Sałatka z młodych ziemniaków z ogórkiem, selerem i sosem musztardowym
Składniki:
500 g młodych ziemniaków
seler naciowy/kawałek/
1 świeży ogórek
3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki musztardy chrzanowej
1/4 łyżeczki kurkumy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
½ czerwonej cebuli
2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki lub świeżego koperku
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Umyte ziemniaki ugotować w osolonej wodzie razem ze skórką. Oliwę połączyć z musztardą i sokiem cytrynowym, dodać kurkumę, jogurt , dokładnie i energicznie wymieszać do powstania gęstej emulsji. Ostudzone ziemniaki obrać ze skórki , pokroić w grube plastry , przełożyć do salaterki , połączyć z drobno pokrojoną cebulą , dodać świeży ogórek pokrojony w kosteczkę i seler w paseczki. Delikatnie wymieszać i zalać przygotowanym sosem. Doprawić do smaku solą i pieprzem , posypać zieloną pietruszką. Sałatkę podawać dobrze schłodzoną.
Sałatka ziemniaczana jest doskonałym dodatkiem do mięs grillownych
/ u mnie z pałeczkami drobiowymi tutaj /
2.Sałatka z młodych ziemniaków w sosie majonezowo-kaparowym
Składniki:
500 g młodych ziemniaków
3 łyżki gęstego majonezu
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki jogurtu naturalnego-greckiego
2-3 łyżki kaparów z zalewy
¼ łyżeczki skórki cytrynowej
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemianki wraz ze skórką ugotować w osolonej wodzie /nie mogą być rozgotowane/ .
Przestudzone obrać i pokroić w plastry. Majonez połączyć z jogurtem, dodać sok z cytryny, skórkę i drobno pokrojone,przepłukane z soli kapary / część zostawić do dekoracji/. Dokładnie wymieszać. Sos doprawić do smaku solą/ostrożnie bo kapary są słone/ i świeżo zmielonym pieprzem , dodać posiekany szczypiorek i ponownie wymieszać. Gotowym sosem polać ostudzone plastry ziemniaków. Sałatkę delikatnie wymieszać i wstawić do lodówki. Wierzch posypać kaparami i świeżym szczypiorkiem.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/06/saatka-z-modych-ziemniakow-do-dan.html