Wykonanie
Kolejny przepis na szybkie danie
makaronowe to motylki /lub kokardki/ z
kalafiorem i chrupiącym
boczkiem.
Nie ma w tej propozycji może nic nadzwyczajnego: trzy bardzo popularne składniki, kilkanaście minut na przygotowanie. Lubię to danie i zachęcam głównie ze względu na sposób gotowania
kalafiora wraz z
makaronem. Uzyskujemy w ten sposób danie bardzo aromatyczne ,mocno
kalafiorowe, a łatwość z jaką możemy je przygotować jest tym bardziej zachęcająca. We Włoszech
kalafior jest warzywem jesiennym i
jada się go bardzo dużo szczególnie o tej
porze roku. Najbardziej lubię
kalafior posypany świeżym
koperkiem, ale ponieważ we Włoszech jest on prawie nieznany użyłam świeże łodyżki i listki
kopru włoskiego/finocchio/, który ma zupełnie inny smak i aromat,choć wydaje się trochę podobny.
Składniki / 4 porcje/320 g
makaronu motylki1/2
kalafiora100 g
boczku1-2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyzeczki
przyprawy warzywnej / uniwersalna/
ser parmezan starty do posypaniaświeży
koperekWykonanie:-Umyty
kalafior podzielić na różyczki.-W dużym garnku zagotować
wodę, dodac
przyprawę i wrzucić warzywo.Gotować ok. 5-8 min.-Do gotującego się
kalafiora wsypać
makaron i gotować ok.8-10 .-Czas gotowania zależy od tego jaki
kalafior lubimy.Mój pozostał jędrny i chrupiący ,ale wystarczająco miękki,a
makaron jak zwykle al dente.-
Boczek pokroić w kostkę i wraz z
oliwą podsmażyć. Chrupiące skwarki przełożyć do miseczki.-Ugotowany
makaron z
kalafiorem przecedzić i wsypać na patelnię z tłuszczem.-Wymieszać, doprawić do smaku,dodać skwarki,
starty ser i przełożyć na talerze.- Posypać po wierzchu
koprem lub zieloną
pietruszką.