Wykonanie
Niezwykle delikatny słodkawo-
anyżkowy smak,a jednocześnie jedwabisty i soczysty –tak krótko
mogę scharakteryzować zalety smakowe tego warzywa ,z którym można robić wszystko:jeść na surowo, dusić,smażyć,piec i grillować.Fenkuł czyli
koper włoski /finocchio/........
jest bardzo cennym źródłem witamin i minerałów .Jedno warzywo pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C ,w 50% na potas,Wit.B1,w ok.30% w błonnik,ok.20 % na kwas foliowy.
Olejki lotne o smaku
anyżkowym korzystnie wpływają na trawienie i system nerwowy. Zawiera przeciwutleniacze, wspomaga układ odpornościowy neutralizuje wolne rodniki .Dzięki zawartości potasu zapobiega zawałom, udarom, obniża cienienie. Fenkuł stosowany jest w potrawach dietetycznych ze względu na niską zawartość energetyczną .A więc warzywo to nie tylko smakuje ale również leczy.
Fenkuł należy do rodziny warzyw selerowatych, w sprzedaży dostępny jest przez cały rok/we Włoszech/.Szkoda tylko ,że nie w naszym
kraju Choć muszę przyznać ,że pojawia się obecnie coraz częściej.Należy kupować rośliny z łodygami i podobnymi do
kopru świeżymi zielonymi liśćmi,
owoc powinien
mieć ładny biały kolor .Zewnętrzne liście lekko łykowate należy usunąć .Bardzo popularne są u nas nasiona
kopru włoskiego stosowane jako
przyprawa i przyrządzania herbatek.
Koper włoski występuje w odmianie płci męskiej i żeńskiej.
Koper mężczyzna ma okrągły kształt i brzuszek-nadaje się do jedzenia na surowo ,a
koper kobieta ma wydłużony stożkowaty kształt i używa się go do gotowanych potraw.
Najbardziej lubię jeść to warzywo na surowo-w postaci sałatek lub zwyczajnie jako przekąskę .W daniach gotowanych ,czy duszonych
traci swój intensywny aromat i wydaje mi się trochę mdły choć bardzo delikatny i przyjemny w smaku.Do wykonania mojego soku potrzebowałam:1
owoc kopru włoskiego1
owoc pomarańczy1 szklanka
wody naturalnej niegazowanejkostki
loduUmyty,oczyszczony z twardych części
koper wrzucamy wraz z obranym
owocem do blendera,dodajemy
wodę niegazowaną,ewentualnie kilka kostek
lodu i miksujemy całość.W razie potrzeby gęstość soku można dowolnie regulować
wodą.
Naturalnie jak każdy sok również i ten można zrobić w sokowniku.Nie jest on wówczas gesty i zawiesisty,ale klarowny i pozbawiony miąższu,który dla mnie jest również bardzo wartościową częścią każdego
owocu i warzywa.Staram się więc spożywać"
soki" wykonane w blenderze z całych
owoców i warzyw.Każdy sok
warzywny i owocowy można dowolnie, według gustu ,pomysłu i ulubionego smaku wzbogacać różnymi
przyprawami czy nasionami.W moim
koperkowym soczku nie ma żadnych dodatków
smakowych , ponieważ chciałam zachować
anyżkową słodycz tego warzywa .