Wykonanie
Składniki8 sztuk100 g
mąki pszennej2
jajka250 ml
mlekaszczypta
soliolej roślinny do smażenia
Śliwki:1/2 kg
śliwek węgierek4 łyżki
cukru1
cukier waniliowy lub kilka kropli ekstraktu z
wanilii1/3 szklanki
białego wina (lub
wody)1 - 2 łyżki
masłaBeza:2
białkaszczypta
solikilka kropli
soku z cytryny lub
octu winnego4 łyżki
cukruDekoracja: garść liści świeżej
mięty lub
melisyPrzygotowanieCisto naleśnikowe: do miski przesiać
mąkę, dodać
sól,
jajka oraz 5 łyżek
mleka. Stopniowo dodając resztę
mleka, mieszać trzepaczką lub rózgą, aż masa będzie gładka. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej małej patelni, każdy na 1 łyżeczce
oleju.
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i wypestkować. Włożyć do garnka, dodać
cukier,
cukier waniliowy lub ekstrakt z
wanilii, wlać
białe wino lub
wodę. Zagotować, mieszając od czasu do czasu. Gotować jeszcze przez około 3 minuty, aż
śliwki puszczą sok i zmiękną. Odcedzić na sicie. Pozostały
sok śliwkowo -
winny zredukować, gotując go przez około 5 minut, lub do czasu aż będzie odpowiednio gęsty.
Śliwkami przełożyć naleśniki, złożyć je w trójkąty i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym 1 łyżeczką
masła. Resztę
masła drobno posiekać i rozłożyć je po naleśnikach. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Beza:
Białka ubić z
solą i
sokiem z cytryny lub
octem winnym na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce
cukier, wciąż ubijając. Ubiajć jeszcze przez około 3 minuty, aż piana będzie lśniąca. Nałożyć
bezę na naleśniki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12 - 15 minut, aż
beza będzie lekko zrumieniona. Naleśniki polać gęstym
sosem śliwkowo - winnym, udekorować świeżą
miętą lub
melisą.