ßßß Cookit - przepis na Naleśniki ze śliwkami zapiekane z bezą

Naleśniki ze śliwkami zapiekane z bezą

nazwa

Wykonanie

Składniki
8 sztuk
100 g mąki pszennej
2 jajka
250 ml mleka
szczypta soli
olej roślinny do smażenia
Śliwki:
1/2 kg śliwek węgierek
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
1/3 szklanki białego wina (lub wody)
1 - 2 łyżki masła
Beza:
2 białka
szczypta soli
kilka kropli soku z cytryny lub octu winnego
4 łyżki cukru
Dekoracja: garść liści świeżej mięty lub melisy
Przygotowanie
Cisto naleśnikowe: do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajka oraz 5 łyżek mleka. Stopniowo dodając resztę mleka, mieszać trzepaczką lub rózgą, aż masa będzie gładka. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej małej patelni, każdy na 1 łyżeczce oleju.
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i wypestkować. Włożyć do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii, wlać białe wino lub wodę. Zagotować, mieszając od czasu do czasu. Gotować jeszcze przez około 3 minuty, aż śliwki puszczą sok i zmiękną. Odcedzić na sicie. Pozostały sok śliwkowo - winny zredukować, gotując go przez około 5 minut, lub do czasu aż będzie odpowiednio gęsty. Śliwkami przełożyć naleśniki, złożyć je w trójkąty i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym 1 łyżeczką masła. Resztę masła drobno posiekać i rozłożyć je po naleśnikach. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Beza: Białka ubić z solą i sokiem z cytryny lub octem winnym na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce cukier, wciąż ubijając. Ubiajć jeszcze przez około 3 minuty, aż piana będzie lśniąca. Nałożyć bezę na naleśniki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12 - 15 minut, aż beza będzie lekko zrumieniona. Naleśniki polać gęstym sosem śliwkowo - winnym, udekorować świeżą miętą lub melisą.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/sliwki/nalesniki_ze_sliwkami/przepis.html