Wykonanie
Rzadko przygotowujemy domowe desery. Najwyraźniej nie tylko moje pragnienie zjedzenia czegoś słodkiego przechodzi w fazę zaniku. ;)Ten deser przygotowaliśmy na wizytę Joasi i Michaliny.Słodkie, sycące, pyszne
mascarpone wyśmienicie kontrastujące z kwaskowatymi
czerwonymi porzeczkami.Spróbujcie!:)
Wegańskie mascarpone/składniki (4 nieduże porcje - deser jest sycący):
nerkowce (200g)
woda: ok 200g lub według potrzeb (gęstość do wyboru)
ksylitol,
miód lub
syrop klonowy do smaku
wanilia (kilka centymetrów laski lub eko koncentrat)
cytryna (sok z 1 sztuki lub do smaku)
skórka cytrynowa eko (plasterek)Wykonanie:Włóż do naczynia miksującego
nerkowce,
wanilię (laskę) oraz
ksylitol (jeśli używasz płynnych słodzideł, dodaj dopiero z
wodą, w późniejszym etapie, podobnie z ekstraktem
waniliowym). Zmiksuj na
mąkę.Teraz zacznij stopniowe dolewanie
wody i
cytryny i miksowanie na krem.Ilość
wody zależna jest od gęstości jaką chcesz osiągnąć (u nas około 200g
wody). Krem wegański
mascarpone jest
waniliowy, delikatnie kwaskowaty i słodki.
Mus
porzeczkowy:
porzeczki czerwone, ok 100g
ksylitol,
miód lub
syrop klonowy do smakuliście
mięty lub
melisy do ozdobyFinał:
Porzeczki zmiksuj z wybranym "słodzidłem".Do pucharków wlej masę masarpone, delikatnie zalej ją
porzeczkowym musem (mus
porzeczkowy delikatnie stężeje i bedzie miał postać lekko ściętej
galaretki.Dodaj ozdoby (
owoce,
miętę lub
melisę) i podawaj.Smacznego!:)