Wykonanie
Salatka, z ktorej jestem niezmiernie dumna:)Wymyslilam ja na potrzeby konkursu .Salatka ta wygrala nagrode
glowna a w naszym domu gosci teraz bardzo czesto.Czasami zmieniam tylko co nieco ale zawsze jest
szpinak,
pomidorki i pieczony
czosnek.No i prazone
migdaly-nadaja salatce fajnego stylu:)Polecam serdecznie!Skladniki:Peczek
mlodych szparagow2 galazki malutkich pomidorkow koktajlowych3 garsci
mlodych listkow
szpinaku10 zabkow
czosnku w lupinkachDressing:2 zabki
czosnku1 lyzeczka
balsamicznego octu winnego5 lyzek
oliwy z oliwek1 lyzeczka
soli kamiennej1 lyzeczka drobniutko posiekanego
koperkuDo dekoracji garsc uprazonych platkow
migdalowych mi gdalowZabki
czosnku w lupinkach wlozyc do naczynia zaroodpornego,polac
oliwa i wstawic do piekarnika na ok.20 min.(mozna tez wykorzystac
czosnek pieczony np.razem z
miesem-czesto tak robie,pieke cale zabki
czosnku razem z
miesem,troche wczesniej je wyciagam i dodaje do
salatki,taki jest nawet lepszy)
Szparagi umyc i gotowac w lekko osolonej wodzie przez 5 minut.Odcedzic i pokroic na mniejsze kawalki.
Szpinak wyplukac,obsuszyc.Listki
szpinaku ulozyc na duzym talezu salatkowym.Na listkach
szpinaku rozlozyc
szparagi oraz upieczony
czosnek.Skladniki dressingu polaczyc ze
soba(,
czosnek przecisnac przez praske).Podgrzac na patelni a nastepnie dodac
pomidorki,podgrzewac jeszcze chwilke,uwazajac by
czosnek sie nie przypalil.
Pomidory wylozyc na
szpinak i
szparagi,wszystko polac goracym sosem.Na koncu posypac prrazonymi
migdalami.Salatka jest przepyszna.Polecam.