ßßß Cookit - przepis na Łaciate Muffinki z chałwą

Łaciate Muffinki z chałwą

nazwa

Wykonanie

Oto kolejny muffinkowy przepis w ramach:
Przepis ten to kolejna modyfikacja przepisu na muffinki czekoladowe Nigelli plus chałwa (podejrzana u Majany)
Składniki suche :
250g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
175g cukru
Składniki mokre:
250ml mleka
90ml oleju roślinnego
1 jajko
1 łyżeczka aromatu waniliowego
chałwa do nadzienia
Wykonanie:
Składniki mokre wymieszać w jednej misce. Składniki suche (bez kakao) wymieszać w drugiej misce. Następnie składniki suche podzielić na połowę i do jednej z nich dodać kakao i wymieszać. Składniki mokre podzielić na pół i wymieszać jedną połowę składników mokrych z składnikami suchymi bez kakao, a pozostałą część składników mokrych delikatne wymieszać z ze składnikami suchymi z kakao.
Do foremek wkładać na spód jedną łyżkę ciasta ciemnego, następnie wkładać kawałek chałwy (wielkość zależy od upodobań łasuchów) a na to łyżkę ciasta jasnego. Kolejność ciast można oczywiście zamienić. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2009/01/Laciate-Muffinki-z-chalwa.html