Wykonanie
Nie martwię się chłodem i deszczem w maju, czekam cierpliwie "zimnej Zośki", po której w końcu robi się cieplej, albo przynajmniej nie ma powodu by marudzić. Na zimnych ogrodników, na smarki majowe, na chłodne, rześkie poranki i w oczekiwaniu na pikniki na trawie gotuję rozgrzewającą owsiankę . Ale nie taką zwyczajną, dziś doprawiam ją złotą
kurkumą, która ma cudowne właściwości, zrywam
miętę w ogrodzie i dodaję domowe suszone mirabelki .
Kto był w Łodzi na koncercie Petera Gabriela? Ponoć było magicznie, niestety mnie tam nie było, dziś słucham koncertowego "Red Rain" Petera Gabriela i chłonę tę
magię…Owsianka to najlepszy sposób na rozgrzanie, gdy w zasadzie już wiosna, a tu majowi ogrodnicy Pankracy, Serwacy i Bonifacy w najlepsze bawią się z zimną Zośką i sprawdzają naszą odporność na deszcz i cierpliwość w oczekiwaniu na ciepło wlewające się wszystkimi
porami.Kilka dni przed swoim świętem "ogrodnicy" pokonali mnie deszczem. Chrypię,
kaszlę i szukam ciepła. Dziś ugotowałam owsiankę z
kurkumą, złocista
przyprawą, która nadaje po potrawom złoty, piękny kolor, a na dodatek ma mnóstwo cennych właściwości.
Kurkuma w kuchni hinduskiej jest królową przypraw, a w medycynie ajurwedyjskiej jednym z najlepszych lekarstw. Od kilku lat staje się coraz bardziej popularna także w Europie. Spokrewniona z
imbirem, doskonale wpływa na trawienie, ma właściwości przeciwwirusowe (coś dla mnie na dziś!), przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Warto po nią sięgać jak najczęściej.
porcja owsianki dla 1 osoby70g mieszanki
płatków zbożowych lub błyskawicznych
płatków owsianychszczypta
soli250g
mlekaszczypta
kardamonu1/2 łyżeczki
kurkumysyrop klonowy lub dobry
miódsuszone owoce - mirabelki,
żurawiny,
wiśnie,
rodzynkiLUB łyżeczka prawdziwej
konfitury z
wiśniopcjonalnie - listki świeżej
mięty lub
melisyPłatki zalej
mlekiem, dodaj
sól,
kurkumę i
kardamon. Zagotuj w rondelku, zmniejsz płomień i gotuj ok 5-7 minut cały czas mieszając, aż owsianka będzie gęsta i kremowa. Przykryj pokrywką i odstaw na ok 2 minuty. Jeśli owsianka będzie zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę
mleka. Przełóż owsiankę do miseczki, na wierzchu
suszone owoce i polej
syropem klonowym lub
miodem. Dodaj listki
mięty lub
melisy, a jeśli nie chcesz używać do owsianki żadnego
cukru, posyp ją listkami świeżej
stewii.Ciepłego dnia!