Wykonanie
Czy zauważyliście, że słowo "kompot" jest od jakiegoś czasu mocno passé ? Dziś dzieci
piją soki, koktajle, ice tea o różnych smakach, a kompot całkiem odszedł do lamusa. Ja w dzieciństwie pijałam kompoty wszelakie! Do dziś mam jeszcze kilkanaście metrów półek w spiżarni zastawionymi słoikami
owoców na kompot - z
agrestu,
wiśni,
renklod, mirabelek,
gruszek,
jagód, czarnych
porzeczek. Magicznym i niemal "zaczarowanym"
napojem jest zaś dla dzieci lemoniada. Lemoniada oznacza coś specjalnego - przyjęcie dla dzieci, wizytę szczególnie miłych gości - tych całkiem małych, może zabawę z sąsiadami w tajemniczej "bazie" pod lasem, albo piknik na polanie. Dzieci z Bullerbyn pijały lemoniadę! Zamknięta w butelce ze starym kapslem świetnie się
mieści w koszyku wciąganym na linie do
domku na drzewie. A mama, która tę lemoniadę przygotowuje jest oczywiście Najbardziej Wyjątkową Mamą na Świecie i żadnej inne dziecko Takiej Mamy Nie Ma ! Mamy zatem Dzień Mamy za pasem, zaraz
potem Dzień Dziecka, co chwila planujemy pikniki - konieczna zatem będzie pyszna różowa i troszkę zaczarowana lemoniada :)
A jak już
mowa o starociach to "Rhubarb Pie" Johna Forgerty zabrzmi w sam raz :)Pamiętam z dzieciństwa zimny, pyszny kompot z
malinowego rabarbaru . Chyba żaden inny nie miał tak cudnego bladoróżowego koloru. Zawsze był mocno
rabarbarowy, właściwie bez żadnych przypraw oprócz
cukru. Ja dodaję jeszcze
sok z cytryny, świeżą
miętę i
melisę z ogrodu, a tuż przed podaniem nieco
wody gazowanej - jest cudnie kwaśny, troszkę słodki, orzeźwiający - najlepiej smakuje mocno schłodzony . Ale uwaga - teraz mój sekret - zanim przeleję go do karafki, dzbanka, butelki piknikowej tudzież małych dziecięcych szklaneczek... używam czarodziejskiej
różdżki i... staje się on lemoniadą
rabarbarową :)
1,5 kg różowego
rabarbaru (lub tylko różowych części tych bardziej popularnych odmian)100g
cukru demerara3 litry
wody2 gałązki
mięty2 gałązki
melisy3 duże paski skórki z wyparzonej
cytrynysok z 1
cytryny250 ml zimnej
wody gazowanej
Rabarbar dokładnie umyj i bez obierania pokrój na małe kawałki. Do garnka z wrzątkiem dodaj
cukier, połowę
melisy i połowę
mięty i gotuj przez 5 minut. Wrzuć pokrojony
rabarbar i gotuj kolejne 5 minut. Zdejmuj z ognia i wystudź. Do chłodnego
napoju wlej
sok z cytryny i wstaw na noc do lodówki.Następnego dnia przelej całość przez sito, ale nie odciskaj, żeby lemoniada nie stała się mętna. Odstaw do sklarowania - na dnie powstanie ok 1 cm osadu. Przelej raz jeszcze do innego naczynia, dodaj całe listki
mięty,
melisy i zimną
wodę gazowaną. Dodaj kostki
lodu i przelej do dzbanka, karafki lub butelki piknikowej.