Często w mojej zamrażarce można znaleźć poporcjowane paczuszki z gotowanym mięsem np z rosołu. Przydają się idealnie gdy trzeba szybko zrobić paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu lub np. taki szybki tort drobiowy na obiad. Przepis z moimi zmianami pochodzi z książki "Najlepsze potrawy z drobiu"-Prószyński & Media. Polecam Wam baaaardzo :)Składniki na spód:1/2 bagietki lub weki1/2 szkl mleka1 jajkosól, pieprz1 przetarty ząbek czosnku lub czosnek granulowanyTortownicę (26cm) natłuścić i wysypać kaszą manną. Bagietkę pokroić w kromeczki. Jajko dokładnie rozkłócić z mlekiem i przyprawami. Maczać kromeczki i układać szczelnie na dnie tortownicy.Składniki na masę mięsną:1200g ugotowanego mięsa z kurczaka3 cebule190g boczku1 łyżka skwareczków (klik)200g pieczarek lub grzybów leśnych2 jajka (umyte i sparzone wrzątkiem)1/2 szkl. mleka250 ml bulionu drobiowego2 ząbki czosnkunatka pietruszkiolej do smażeniasól, pieprz,słodka sproszkowana paprykaprzyprawa warzywna (klik)Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć. Podobnie boczek i grzyby. Dodać Mięso z kurczaka, przetarty czosnek i skwarki. Całość zalać bulionem i chwilę dusić. Następnie zmiksować na gładki mus malakserem. Dodać mleko, 2 żółtka i jeszcze raz zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z 2 białek (ubita na sztywno ze szczyptą soli). Jeszcze raz ewentualnie doprawić i wyłożyć do tortownicy na namoczone kromki. Wyrównać. Posypać posiekaną pietruszką i papryką słodką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut w temp. 220-250 stopni. Podawać z sosem czosnkowym (np. takim jak w tej sałatce- klik) lub pomidorowymSmacznego :)