Wykonanie
Tak ostatnio patrzę w kalendarz i równocześnie za okno i jakoś wierzyć się nie chce że to czerwiec... Leje, wieje, słonko gdzieś chyba na urlopie daleko, bo gdzie nie spytam to nikt go nie widział :/ Zimno w mieszkaniu okrutnie i oprócz ciepłego sweterka z radością sięgam po zupę :) Dzisiaj zapraszam Was na
cykoriową z
imbirem. Pyszna rozgrzewająca z chrupiącymi...
chipsami :) Polecam :)Składniki:ok.500g
cykorii3-4
ziemniakiok. 1200 ml
bulionu drobiowego10g świeżego startego
imbiru (lub 2 łyżeczki w proszku)sok z 1
pomarańczyskórka z 1/2
pomarańczysok z 1 małej
cytryny lub 1/2 dużej1 łyżeczka
curry1/2 łyżeczki mielonego
kminku200 ml
śmietany2 łyżki świeżych liści
melisy100g
serka topionegosólZiemniaki obrać,
cykorię posiekać. Dodać
sól,
imbir, oraz skórkę otartą z
pomarańczy i wszystko to ugotować do miękkości w
bulionie (ok. 30-35 min). Całość bardzo dokładnie zmiksować blenderem i jeśli zachodzi taka potrzeba - przetrzeć przez sito. Dodać
kminek,
curry i sok z
cytrusów. Zaprawić
śmietaną rozmieszaną z
serkiem i jeszcze raz zmiksować. Doprawić. Podawać krem w kokilkach posypany świeżo posiekanymi listkami
melisy z dodatkiem grzanek,
groszku ptysiowego lub
chipsów (u mnie o kształcie frytek). Smacznego :)
źródło inspiracji: "
Miodowy tydzień z thermomixem" oraz "Zupy" H. Szymanderskiej