ßßß Cookit - wszystko co chcesz wiedzieć o Ryż

Ryż

nazwa

Jednoroczna roślina należąca do rodziny traw, powszechnie uprawiana na terenach tropikalnych i subtropikalnych Azji i Afryki. Do największych producentów ryżu należą Chiny, Indie i Indonezja. Ryż uprawia się również we Francji, Włoszech i Hiszpanii.

Historia i pochodzenie

Ryż pochodzi z Chin, gdzie uprawiano go już 7000 lat p. n. e.

Zastosowanie

Do celów konsumpcyjnych służy ziarno, które w procesie łuszczenia traci znaczną ilość białka i witamin. Z ziarna ryżowego produkuje się kasze, płatki, mączkę, otręby, kleik i pieczywo. Ryż stanowi również surowiec do produkcji araku, sake, wina ryżowego i innych napojów. Jest podstawowym składnikiem dań kuchni orientalnej. Ma ogromne zastosowanie w kuchni jako dodatek do zup, dań mięsnych, dań słodkich, risotto, sushi. Można go podawać na słodko, słono czy w daniach pikantnych.

Właściwości

Ryż to najłatwiej przyswajalne dla organizmu człowieka zboże. Jest bogaty w białko i błonnik. Polecany jest osobom uczulonym na gluten oraz będącym na diecie lekkostrawnej. Ma korzystny wpływ na układ pokarmowy. Likwiduje biegunki i podrażnienia jelit. Wspomaga działanie układu nerwowego, ponieważ zawiera witaminy z grupy B. Chroni przed chorobami przewlekłymi: nowotworami, chorobami serca, cukrzycą, udarami, osteoporozą. Likwiduje otyłość, nadciśnienie i wysoki poziom cholesterolu

Rodzaje produktu

Ryż brązowy
Ryż o najmniejszym stopniu przetworzenia, przez co zawiera najwięcej białka, witamin i soli mineralnych. W składzie ma kwas fitynowy wspomagający usuwanie toksyn z organizmu.
Ryż biały
Ryż przetworzony przez usunięcie osłonki z ziaren w procesie polerowania. Lekkostrawny oraz dietetyczny. Wykorzystywany do większości dań.
Ryż paraboiled
Ryż poddawany obróbce polegającej na wtłaczaniu poprzez parę wodną pod ciśnieniem wartości odżywczych zawartych w łupince ziarna. Dzięki temu ryż zyskuje właściwości ryżu brązowego oraz wygląd białego.
Ryż czerwony
Ryż uzyskiwany w wyniku procesu fermentacji pewnych gatunków grzybów na ziarnach ryżu białego. Ma działanie zdrowotne.
Ryż Basmati
Ryż długoziarnisty uprawiany w Indiach.
Ryż jaśminowy
Ryż uprawiany w Tajlandii, stosowany w kuchni wietnamskiej.
Ryż kleisty
Ryż krótkoziarnisty uprawiany w Laosie i Tajlandii, wykorzystywany do słodkich dań.
Ryż arborio i carnaroli
Ryż krótkoziarnisty uprawiany we Włoszech, jest podstawowym składnikiem Risotta.

Przykładowy sposób podania

Ryż po indyjsku – ryż należy gotować 15 minut w dużej ilości osolonej wody, następnie odcedzić i opłukać w zimnej wodzie. Ostudzony i odsączony ryż wsypujemy do naczynia, dodajemy masło i całość pod przykryciem wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Gdy woda całkowicie odparuje, ryż robi się sypki i biały. Tak sporządzony można podać z cielęciną, baraniną lub drobiem.

Wartości odżywcze

Porcja: 202g Kalorie: 257 kcl

Błonnik pokarmowy1,6   g

z cukrów225 kcal

z białek20 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość0,00017574 g

Objętość237 g/m3

Food folate6,1E-06   μg

Tłuszcze jednonienasycone0,326   μg

Tłuszcze wielonienasycone0,289   μg

Tłuszcz0,923   g

Tłuszcze nasycone0,211   μg

Węglowodany55   g

Total Folate5,9E-05   μg

Sacharoza0,162   g

Skrobia61   g

Glukoza0,02   g

Maltoza0   g

Fruktoza0,04   g

Galaktoza0   g

Cukier0,136   g

Białko5,3   g

Tryptofan0,062   g

Treonina0,183   g

Izoleucyna0,224   g

Leucine0,429   g

Lysine0,176   g

Metionina0,121   g

Cystyna0,106   g

Fenyloalanina0,274   g

Tyrosine0,169   g

Walina0,313   g

Arginina0,426   g

Histydyna0,122   g

Alanina0,294   g

Kwas asparaginowy0,489   g

Kwas glutaminowy1   g

Glicyna0,234   g

Prolina0,27   g

Seryna0,266   g

A0   μg

B10,000184   mg

C3,4E-05   mg

B60,000163   mg

E6,3E-05   mg

B30,0024   mg

B121E-08   μg

B24E-05   mg

B50,000728   μg

B95,3E-05   μg

K0   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

A(IU)0   IU

Bete-karoten0 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30,029 mg

Omega-60,259 mg

Fosfor0,078   mg

Magnez0,02   mg

Potas0,067   mg

Sód0,209   μg

Wapń0,016   mg

Żelazo0,0015   mg

Cynk0,887   mg

Fluor8,3E-05   μg

Mangan0,000774   μg

Miedź0,000117   μg

Selen1,6E-05   μg

Cholesterol0,000168   μg

Objętość(ml)0   ml