ßßß Cookit - przepis na Słodko-kwaśny ryż z kurczakiem

Słodko-kwaśny ryż z kurczakiem

nazwa

Wykonanie

A u mnie znowu kuchnia azjatycka, nie po raz ostatni zresztą, bo jest naprawdę pyszna i warta rozpropagowania. Tym razem na słodko-kwaśno, a więc o nucie smakowej, która jeszcze do niedawna, była jedyną nutą, kojarzącą mi się z kuchnia chińską. Słodko-kwaśny ryż z kurczakiem to potrawa bardzo prosta i ze składników raczej ogólnie dostępnych. Olej sezamowy, moje kulinarne odkrycie stulecia, jak dla mnie jest niezastąpiony w tej kuchni. Nie wiem jak jest z dostępnością w Polsce, ale tym, którzy chcą popróbować tych smaków, bardzo polecam zakup. Całkowicie zmienia smak potrawy. Polecam.
Przepis z książki "Curries & Asian Food" dodaję do akcji Ireny i Andrzeja "Z widelcem po Azji"
4 gałązki szczypiorku
2 łyżeczki oleju sezamowego
1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków
450 g piersi z kurczaka, pokrojonej na kwadraty
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku, obrany i zmiażdżony
1 średnia cebulka, obrana i pokrojona w cienkie piórka
225 g ryżu długoziarnistego
600 ml wody
4 łyżki ketchupu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki miodu
1 łyżka octu(dałam ryżowy)
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 marchewka, obrana i pokrojona w słupki
Szczypiorek płuczemy i kroimy wzdłuż na paski, umieszczamy w miseczce z bardzo zimną wodą i odstawiamy.
Mieszamy olej sezamowy i przyprawę 5 smaków i obtaczamy w nich kawałki kurczaka. Podgrzewamy olej i gdy jest gorący, smażymy czosnek i cebulę przez 2-3 minuty .
Dodajemy kurczaka i smażymy ciągle mieszając na średnim ogniu, aż kurczak stanie się złoty i będzie usmażony. Wyjmujemy z woka i odstawiamy, przykrywając, by nie wystygł.
Do woka sypiemy ryż i dodajemy wodę, ketchup, koncentrat pomidorowy, miód, ocet i sos sojowy. Dobrze mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i podgrzewamy do momentu, aż płyn będzie wchłonięty. Dodajemy marchewkę i usmażonego kurczaka i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Odcedzamy szczypiorek, który powinien się ładnie skręcić. Przyozdabiamy nim potrawę i natychmiast podajemy.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/06/sodko-kwasny-ryz-z-kurczakiem.html