Wykonanie
Nigdy nie przypuszczałam, że
będę tęsknić za zwykłą
kapustą kiszoną . Takiej
kapusty, której zjadałam niemal połowę w czasie
drogi z targu, niestety tutaj nie mam. Ale
mogę się zadowolić
kapustą ze słoika, mniej smaczną co prawda, ale która po odpowiednim doprawieniu i "przerobieniu" jej na surówkę, w niczym nie ustępuje
kapuście "od baby". Surówkę z
kapusty kiszonej robię teraz bardzo rzadko, ale za to z jak wielkim smakiem wszyscy ją zjadamy. Jako coś wyjątkowego, wyczekiwanego i smacznego. Zazwyczaj robię ją w tradycyjny sposób, z
marchewką,
cebulą i
jabłkiem,
cukrem i
pieprzem do smaku. Dzisiaj również z dodatkiem
papryki, co nieco zmieniło jej smak.
300-500 g
kapusty kiszonej1
cebula, pokrojona w kostkę2
marchewki, starte na grubej tarce1
jabłko, starte na tarce1/2
czerwonej papryki, pokrojona w kostkę1/2
żółtej papryki, pokrojona w kostkę3 łyżki
oleju1-2 łyżeczki
cukruświeżo zmielony
pieprz2-3 łyżki zielonej
pietruszkiKapustę wkładamy do dużej miski (jeśli bardzo kwaśna, można troszkę odsączyć, ale ja lubię jak surówka ma trochę kapuścianego soku). Dodajemy wszystkie pozostałe warzywa. Doprawiamy
cukrem i
pieprzem. Dodajemy
olej i dokładnie mieszamy. Posypujemy siekaną zieloną
pietruszką.