ßßß
Zima nie daje za wygraną... Wyglądamy rano przez okno i stwierdzamy, że to dobry dzień na... zaszycie się w domu. W dresie, ciepłych skarpetach pichcimy obiad, parzymy kawę... Szybkie pranie. Zaległości na komputerze. Zielona herbata w dużym kubku. Przegląd prasy."Soczewica ze świeżym szpinakiem" to danie inspirowane "Paryskim miszmaszem" z książki "Apetyczna panna Dahl". Propozycja na zdrowy, sycący i rozgrzewający obiad. Taki trochę zimowy (bo soczewica i ryż), a trochę wiosenny (bo świeży szpinak, roszponka, natka pietruszki).Jednym słowem: przedwiosenny!:)Składniki:1 puszka soczewicy1 torebka brązowego ryżudwie garście świeżego szpinakugarść roszponkinatka pietruszki1 czerwona cebula2 ząbki czosnku1 kieliszek białego wytrawnego lub półwytrawnego winasólpieprzoliwa z oliwekulubione przyprawy (ja użyłam mieszanki "Zioła dalmatyńskie")Gotujemy ryż.Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.Cebulę drobno kroimy. Wrzucamy ją na rozgrzaną oliwę. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku.Soczewicę odsączamy na sitku i dodajemy do cebuli i czosnku. Wlewamy kieliszek wina.Dusimy na najmniejszym ogniu (tak, żeby wino odparowało).Ugotowany ryż wysypujemy na patelnię. Mieszamy.Dodajemy szpinak i roszponkę.Doprawiamy.Dusimy, na najmniejszym ogniu, przez ok. 5 minut.Posypujemy posiekaną natką pietruszki.Podajemy ze świeżym żytnim lub razowym chlebem.
Dobrego weekendu!:)